Enkla tips för att bli en bättre löpare (21-25)

Här kommer några fler små tips för att lyckas med löpningen!

21. Vetgirg - För att utvecklas och bli en så bra löpare som möjligt måste du försöka snappa upp alla råd och tips du kan få. Sök runt på olika internetsidor, forum, tidningar och fråga andra löpare om hjälp. Man måste vara tacksam för all hjälp man kan få.

22. Snabbskor - Att några gram lättare skor kan göra så mycket. Jag skulle aldrig springa en tävling utan snabbskor nu (Spikskor på bana förstås). Man får en helt annan känsla med Snabbskorna än dom vanliga löparskorna. Det känns så mycket lättare. Skulle tro att man tjänar 3-5 sekunder per kilometer, det låter kanske inte så mycket men det blir väldigt mycket på ett millopp. Mina favorit snabbskor är Saucony A4.

23. Undvik Löpband - Visst löpband är ett fantastiskt bra redskap om det inte går att springa ute, för att det är för kalt eller för dåligt fäste. Men går det att springa ute så är det absolut att föredra. När du springer gäller det att få trycket på varje steg framåt få att det ska gå så fort som möjligt. På ett löpand gäller det mest att hålla sig kvar på bandet och då kan mycket av trycket gå uppåt istället. Det blir helt enkelt två olika slags löpning. Men återigen löpbandet är ett bra alternativ om det inte går att vara ute av någon anledning.

24. Trappering - När du gör ett träningsprogram är det viktigt att du har en trappering på veckorna. Det vill säga tex, lätt-medel-hård eller hård-medel-lätt veckor. Kroppen måste bryta ner sig för att utvecklas men lika viktigt är att den senare får chansen att bygga upp sig igen under en lättare period. Extra viktigt under grundträningen, svårare att få till det bra under tävlingsäsong. Jag tränar efter lätt-medel-hård modellen och medel och hård skiljer sig väldigt lite, medan det är ett större hopp till den lätta veckan., för att på så sätt återhämta mig.

25. Tävla mycket - Tävlingar är utan tvekan den bästa träningen. Det kan vara svårt att ta ut det lilla extra på varje intervallpass men på tävlingar kommer det atomatiskt. Dessutom är tävlingar ett skönt avbrott från den vanliga träningen. De flesta tävligar tar man bara istället för ett intervallpass, så behöver det inte störa träningsrytmen heller. Ställ upp på det små byloppen oxå, de behöver alla deltagare de kan få. Om ni kollar i min tävlingskalender så ser ni att jag har ganska många eventuella tävlingar. Älskar att tävla!

Woodjoggen 2010(?) ett litet stadslopp i Grums. Bra träning.
Bra träning! Woodjoggen i Grums 2010(?)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0