Banpass 1000-800-600-400-200

Idag bär det av mot Torsby för ett efterlängtat banpass. När jag nu är hemma i Persby för att sommarjobba har jag inte möjlighet till en riktig friidrottsbana, så det har blivit alldeles för få banpass de senaste veckorna. Även om det har blivit många andra tuffa pass. Men under tävlingssäsong är det väldigt viktigt att få lite fart i benen och då är banpass super viktiga. Dagens intervallpass blir en stege 1000-800-600-400-200 med 4-3-2-1 min vila. Har bara kört det här passet en gång förut, men det är redan lite av ett favoritpass.
 
Mina tider 15/5:
1000: 2.52.7
800: 2.14.5
600: 1.38.5
400: 1.01.4
200: 29.5
Total tiden (3000 meter): 8.16
Gjorde att väldigt bra pass förra gången, men hoppas ändå ett kunna slå de tiderna. Får även sällskap av skidåkaren Erik Simberg.

Träning Vecka 25 Tävlingsperiod

Måndag 18/6:
Bålstyrka

Tisdag 19/6:
Distans 12.1 km

Onsdag 20/6:
Tävling Lag-SM 5000 meter Totalt: 14.2 km
Kommentar: Pers 15.41 (Se separat inlägg)
 
Torsdag 21/6:
Distans 6 km
 
Fredag 22/6:
Tävling
Borejoggen 8.5 km Totalt: 12.5 km
Kommantar: Hemskt, egentligen sjuk, skulle inte springa. (Se separat inlägg)
 
Lördag 23/6:
Vila/Sjuk
(Tanken var att köra ett långpass på 20-22 km, måde dock väldigt dåligt efter borejoggen så lika bra att inte chansa och vila en extra dag. Pulsen var också normal idag)
 
Söndag 24/6:
FM: Intervaller 6 gånger 600m P=2 min + 1 km Totalt: 13.6 km
Kommentar: Kontrollerat tempo men lite segt. Snitttid: 1.46, 1km: 2.56
EM: Distans 10 km

Veckomängd: 68 km
Veckosummering:
Vecka med både två tävlingar och en kortare sjukperiod. Kryade mig dock snabbt och hoppas kunna träna på riktigt hårt den kommande veckan. Vet att mängden inte är det viktigaste nu, men gillar ändå inte att bara springa 6-7 mil på en vecka. Skulle väl blivit några mil till med det tänkte långpasset på Lördag. Nöjd med loppet på Lag-SM och såklart inte nöjd med borejoggen av förklarliga skäl. Ligger en vecka efter med veckosummeringen (vecka 24). Kommer snart! Svårare att hinna blogga när man jobbar 7-16 och resten av tiden tränar man eller sover (mest sover =))

Måste lyssna på kroppen!

Vaknade igår förkyld och med en vilopuls på över 20 slag över det vanliga. Normalt sett betyder det vila, för att då är det något som inte står rätt till i kroppen, men ignorerade det då och åkte till Torsby och körde Borejoggen. Resultatet blev där efter också. Väldigt tydligt om jag gjorde rätt heller fel att springa Borejoggen.
 
Efter en helt okej uppvärmning var det dags att köra igång. Svårt att förklara känslan. Benen kändes ändå helt okej och vet att formen är bra (Pers 5000m 2 dagar innan), men ändå kändes det riktigt segt. Kom till första kilometern och var riktigt seg och när vi sedan hade gjort första backen var jag också ordentligt trött och släppte en liten lucka fram. När vi sedan sprang nerför den längsta backen var jag totalt slut och ville bryta. Då hade vi sprungit drygt 3.5 km i ett inte särskilt snabbt tempo. Har faktiskt ingen aning om varför jag inte bröt där. Kroppen var totalt slut. Kilometertiderna blev en katastrof och sprang ett par kilometer i 3.50 tempo. Kom i mål i alla fall på en 8:plats på tiden 29:38. Kan jämnföras med en 2:plats på tiden 28:34 året innan.
 
Efter sådana här lopp brukar man i alla fall vara nöjd att man kämpade sig i mål, men det var jag inte nu. Visste att det var något skit i kroppen, så borde absolut ha brutit tidigt, eller borde inte ens startat. Man har aldrig brutit ett lopp och det tar emot att göra det. Om kroppen inte är helt hundra ska man inte springa och det vet jag. Ville dock väldigt gärna springa det här loppet och struntade i det. Tar vilopuls varje morgon och tar den på allvar. När vilopulsen är på 70 istället för på 45-48 är det något som inte står rätt till. Har haft väldigt tur ändå. Efter att ha mått jätte dåligt efter loppet och varit sängliggande resten av midsommarafton mår jag betydligt bättre idag. Känner mig bra och pulsen är på det normala igen. Blir ändå att vila idag och sen känna hur det känns imorgon. Tänker inte riskera något.
 
Det värsta ändå när man har sprungit riktigt dåligt är att få kommentarerna efteråt. Istället för att få höra sanningen att man sprang som en kratta, får man höra: Bra du sprang, grattis, en 8:plats är ju jätte bra, under 30 minuter är superbra, du såg ju inte trött ut ens. Man blir bara mer irriterrad då och när jag måde riktigt dåligt igår också gjorde inte saken bättre. Därför var det riktigt skönt att få ett facebook meddelande igår som det stog: Va fan sysslade du med idag? Vet att jag sprang riktigt dåligt och vill inte höra något annat än det. Nu fanns det ju en orsak till det, men ibland finns det inte det.
 
Min syster Natalie (född 2007) sprang också igår och räddade familje hedern. Spang 1.5 kilometer med upp till 5 år äldre tjejer. Det slutade med en 103 plats (av 125) på tiden 16.44.
 
Resultat Borejoggen: http://www2.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_438091/cf_359/Resultatlista_Borejoggen_2012.PDF
Resultat Minijoggen: http://www2.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_438090/cf_359/Resultat_minijoggen_2012.PDF
 
 
3.50 tempo och totalt slut efter halva loppet!
 

Inför Borejoggen

Midsommarafton är lika med Borejoggen. Det är ett av de loppet som jag sett fram emot mest den här säsongen. Borejoggen 2006 var det första loppet jag sprang och det slutade med en 28 plats. Var väldigt nöjd med det då, men drömde om att få vinna det loppet någon gång då. Nu siktar jag mycket högre än så, men har ändå inte lyckats vinna Borejoggen. Så sjunde gången gillt kanske?
 
Räknar dock med väldigt tufft motstånd. Vet inte vilka som kommer att springa, men ser man till tidigare år så blir L-O Gävert, Erik Söderlund och fjolårets vinnare Johan Martinsson väldigt tuffa utmanare. Fick ävet ett SMS ett en väldigt duktigt Kenyan ska vara med imorgon, så det kommer att bli en tuff midsommarafton. Dessutom kommer det säkert några till som jag inte vet om, kanske norske Monsrud?
 
Nytt för i år är att det är ett "bergspris" efter den tuffaste backen på banan. Försten upp för backen vinner 3000 kr. Det kommer säkert att göra att loppet kommer gå väldigt snabbt från start. Men då spurtpriset är efter 5 km så krävs det en väldigt kompetent loppare för att ta hem spurtpriset. Tror att den som är först upp där även kommer att utmanna om slutsegern. Men är helt övertygad om att några kommer att öppna väldigt optimistiskt för att sedan falla igenom fälltet som en sten. Personligen siktar jag på en bra placering i mål, så tänker absolut inte slösa några onödiga krafter där. 
 
Har en klar plan med loppet som jag inte vill gå in på här på bloggen. Sen beror det på hur loppet utvecklar sig hur länge jag kommer att följa planen. Även hur kroppen känns imorgon spelar stor roll.
 
Mål med Borejoggen: Väldigt svårt att sätta ett mål när man inte vet startlistan, men skulle ljuga om jag sa att jag var nöjd med en andra plats. Då krävs det ingen från mensa för att räkna ut vad jag satsar på. Tiden då? Spang på typ 28.30 förra året då det blev en andra plats. Skulle bli väldigt förvånad om det inte krävs en snabbare tid för att vinna i år.

Inte Götas dag på Lag-SM

Tyvärr blev det ingen medalj på Lag-SM som vi hade hoppats på. Får dock glädjas för egen del att det blev att nytt pers på 5000 meter. Det nya perset lyder på 15.41.00, alltså drygt 6 sekunder snabbare än tidigare pers.
 
Förutsättningarna inför mitt lopp vara att det skulle bli tufft att ta mer än 2 poäng och det fick bli målet. När start skottet gick så blev det dock 2 klungor ganska snabbt. Jag låg i den andra klungan tillsammans med Huddinges Otto Kingstedt och Ullevis Mathias Borg. Kingstedt trodde jag att jag skulle komma före, men Borg trodde jag skulle vara väldigt vass, han sprang på 14.30 förra året. Efter en avvaktande öppning i våran klunga gick Kingstedt upp i tätten och drog. Det blev dock ingen märkvärdig fartökning och det kändes som det gick väldigt långsamt, men det var placeringarna som var det viktiga. Kilometerarna tickade på, första gick på 3.10, andra på 3.17 och tredje på 3.18. Passerande 3000 på 9.45, ett väldigt lågt tempo och trodde nu att det skulle bli en väldigt långsam sluttid. Gick något varv till utan att det hände något. Då med 1400 meter kvar gjorde Borg en kraftig ökning och försökte sticka ifrån. Kingstedt fick släppa direkt men jag tog Borgs rygg. Gick väldigt fort nu och med 500 meter kvar blev det en tendens till lucka. Försökte täppa igen den, men det gick inte riktigt. Försökte en sista gång på upploppet, men blev slagen med en dryg sekund. Tiden i mål blev 15.41 trots de första långsamma kilometrarna. Sista 2 kilometrarna gick alltså på 5.56 och det är jag väldigt nöjd med, fast det fattades lite till för ett extra poäng till Göta.
 
I sammandraget gick det inte bättre för Göta än en sjätte och sista plats. Det betyder kval till finalen 2013. Lag-SM är dock en riktigt rolig tävling, så har inget emot att kvala till finalen nästa år. Det gäller bara att vi klarar kvale
 
Individuella resultat: http://www.smfriidrott.com/tavling/lag-sm-2012/resultat
Resultat lagtävlingen: http://www.smfriidrott.com/tavling/lag-sm-2012/resultat-lagt%C3%A4vlingen

Inför Lag-SM

Imorgon bär det av mot Göteborg för ytterligare en SM-tävling, nämligen final i Lag-SM. För egen del blir det förmodligen 5000 meter, men inte omöjligt att det blir en annan distans. Då ligger 1500 meter och 3000 meter hinder närmast till. Det beror lite på vilken distans som vi har störst chans att ta många poäng i.
 
För dom som inte vet hur Lag-SM går till ska jag berätta lite kort. Sveriges 6 bästa klubbar på herr och dam sidan tävlar i (nästan) alla friidrottsgrenar. Vinnaren i varje gren får 6 poäng och sedan i fallande skala till 1 poäng. Sedan lägger man ihop alla poäng och klubben med mest poäng prisas med ett SM-Guld. Göta går ut för att ta medalj på både herr och dam sidan.
 
Mål med Lag-SM: Målet är att ta så många poäng som möjligt för klubben. När jag säger så många poäng som möjligt menar jag inte vinst, utan att klå dom som jag har chans mot. Är medveten att jag möter de bästa seniorerna i Sverige och det blir riktigt tufft motstånd. Tiden blir inte lika viktigt, även om jag vill ha en bra känsla, när jag inte är nöjd med förra loppet (Karlstad Stadslopp). Är ju inte helt hundra än vilken distans det blir för mig.
 
 

Besvikelse över Karlstad Stadslopp

Hade hoppats på ett riktigt bra Karlstad Stadslopp, men så blev absolut inte fallet. Är faktiskt väldigt besviken, så det blir ett kort inlägg om loppet.

Efter att ha haft riktigt sega ben med träningsvärk i början av veckan började det kännas lättare dagarna innan Stadsloppet och jag vågade nu tro på ett bra lopp. Dock blev halsen lite irriterad och tjock, men brukar ha så under längre perioder då och då, så tänkte inte så mycket på det. Det brukar gå ändå. Annars på tävlingsdagen var det vädret perfekt för att springa snabbt.

Startskottet gick och jag tänkte gå ut förnuftigt. Jag kom i en klunga på ca 7-8 man och det kändes helt okej. Låg med och var ganska offensiv i klungan. Kilometrarna tickade på och det kändes fortfarande helt okej. Vi kom till 5 Km skylten och passerade på 16.28. Märkte då att det inte skulle bli någon kanon tid, då jag hade tänkt att passera på minst 15-20 sekunder snabbare. Tänkte att det ändå blir en tid under 33 minuter om jag håller samma tempo. Fortsatte 2 km (7km) och då började jag känna mig väldigt tjock i halsen. Harklade mig och försökte få till andningen någorlunda bra igen, men blev väldigt trött också nu. Klubbkamraten Anders Eriksson gick upp i tätten i klungan och tryckte på och fick med sig några till, dock orkade jag inte riktigt hänga på nu. Kom upp på Drottninggatan och var totalt slut. Det var helt uteslutet att försöka ta ikapp på dom framför nu och det gällde bara att tappa så lite som möjligt och försöka komma i mål. Bland de längsta kilometrarna jag har sprungit och var ärligt talat tänkt att bryta när det bara var några 100 meter kvar. Kom i mål i alla fall på 15 plats på tiden 33.32. Tror aldrig att jag har varit så trött och låg kvar i gräset väldigt länge efter målgång och trodde ett tag att jag skulle svimma där jag låg i gräset. Besviken tog jag mig tillslut bort från målområdet.

Att göra årets sämsta millopp och klappa igenom sista 3 kilometrarna är jag såklart inte nöjd över. Loppet ifol var både bättre tidsmässigt och placeringsmässigt. Det jag är nöjd över är att jag gjorde mitt absolut bästa för dagen, kunde inte göra mer än så. Bara att komma igen och ta nya tag!

Resultat: http://www.emit.nu/resultat/karlstad/2012/


Riktigt trött de sista kilometrarna!

Inför Karlstad Stadslopp

Idag är det dags för ett av mina favorit lopp för säsongen nämligen hemmaloppet Karlstad Stadslopp. Förutsättningarna är helt optimala. Benen känns bra och vädret är riktigt härligt. Med härligt menar jag inte stålande sol och 25 grader, utan mulet, har regnat under natten, 12 grader och princip vindstilla. Hade jag fått bestäma vädret hade jag valt precis det här vädret. Älskar att springa när det har regnat, riktigt härlig luft att andas in. Med riktigt bra förutsättningar att springa fort höjs också kraven på mig själv att prestera bra. Hoppas på några trevliga minuter i centrala karlstad. Starten går 14:10 vid Sunstadtjärn.

Resultat 2011: Förra året blev jag 10:a på 33.17

Mål med karlstad stadslopp:
Benen känns bra och vädret är bra, så det finns ingen anledning att inte ha högre förhoppningar än fjolåret. Alltså bättre än 10:a, beror såklart på vilka som kommer. Tiden hoppas jag på att springa under 32.42, som är lika med perset på milen.

Har laddad nu på morgonen med att lyssna på "Sign of a victory" av Robert Kelly http://www.youtube.com/watch?v=noj4NDOIdeQ . Hoppas jag kan lyssna på den efter loppet också!

 

 


Jobb och träning

Den här veckan har jag börjat sommarjobba. En väldig omställning att jobba 7-16 varje dag istället för att bara gå i skolan någon timma varje dag. Det blir väldigt tufft att köra dubbelpass när jag börjar så tidigt. Dock så är det många tävlingar på gång, så just nu kör jag ändå knappt några dubbelpass. Kommer att jobba i fem veckor totalt, även om jag kommer vara ledig då och då när det är tävlingar.

Efter några riktigt sega dagar känns benen betydligt nu. Körde genrepet inför Karlstad Stadslopp igår. Det blev 14 stycken 90-30 intervaller på lätt kuperad grusväg, körde lätt jogg på vilan. Tempot var kontrollerat och började på 3.20 tempo och höjde farten eftersom till 3.10 tempo. Kändes absolut bra. Distansen idag kändes också mycket bättre än vad det har kännts de senaste dagarna. Börjar bli optimistisk inför Karlstad Stadslopp.


En hårt arbetande man!

Bild Setsail running

Är tvungen att lägga upp den här bilden, för är enormt nöjd över att vara lite biffig. Kanske inte överkroppen, men vaden har i alla fall en muskel (Kanske bara jag som tycker det). Får ursäkta kroppshållningen. Till mitt försvar har vi precis sprungit uppför ett dike och upp på vägen.Träning vecka 23 tävlingssäsong

Måndag 4/6:
Vila

Tisdag 5/6:
FM: Distans 10.4 km
EM: Intervaller 4gr 4min P=3min jogg Totalt: 14.7 km
Kommentar: I skogen på grusvägar, KM-fart: 3.04, 3.09, 3.07, 3.03

Onsdag 6/6:
FM: Distans 16 km
EM: Bålstyrka

Torsdag 7/6:
Tävling, 
Löparnas kväll 3000 meter Totalt: 11.8 km
Kommentar: Vinst, tid 9.03 (Se separat inlägg)

Fredag 8/6:
Distans 13 km

Lördag 9/6:
FM: Tävling, Setsail trailrunning 11km Totalt:17.2 km
Kommentar: Vinst (tid 48.10), riktigt tufft lopp (Se separat inlägg)
EM: Cykel 40 min + 1 km jogg
Kommentar: Försök till att få bort lite slagproduker ur benen

Söndag 10/6:
FM: Långpass 20.3 km
Kommentar: Tempo 4.37/km, riktigt seg träningsvärk
EM: Bålstyrka

Veckomängd: 104 km
Veckosummering:
Efter att tävlat mycket blev det en behövlig vilodag på Måndag. Sen har det blivit mer fokus på Karlstad stadslopp som går till Lördagen. Benen har känns helt okej, men inte mer. Tanken är att benen ska bli lite piggare när jag kör lite mindre mängd. Dock är det tvärt om just nu. Har extrem träningsvärk i framsida lår och vaderna efter Lördagens lopp. Musklerna måste ha varit väldigt ovana med att springa i sådan terräng, även om jag aldrig var riktigt trött under loppet känns det betydligt mer nu, två dagar efter. L-O Gävert varnade mig för det, men lyssnade jag? NÄ! Hoppas att benen ska vara piggare imorgon och det är många dagar kvar tills Karlstad stadslopp, det är då det gäller att ha pigga ben.

Vinst i Setsail trailrunning

Dagens lopp var verkligen ett trailrunning lopp. De 11 kilometrarna gick på små, leriga, steniga, branta stigar. Att det hade regnat på morgonen gjorde inte underlaget lättare. Trodde verkligen inte att det här skulle vara min typ av löpning då mesta delen av min träning går på asfalt eller friidrottsbana, egenligen bara en del distanser jag springer i skogen och då är det breda fina stigar som gäller. Men det här loppet hanterade jag bra och det slutatde med en seger och dessutom 2500 kronor i vinstpengar.

När startskottet gick tänkte jag vara lite kall och försöka lägga mig bakom någon. Det var ett spurtpris efter ca 2.5 kilometer och det verkar som många var ute efter det och det blev en riktig rusning i starten på förvånansvärt många. Låg 7-8 när vi kom in på stigen med värsta konkurrenterna precis före mig (Bill Impola) och efter mig (L-O Gävert). Första 2.5 kilometrarna upp till spurtpriset var riktigt tufft, brant uppför hela tiden. Efter ett tag avanserade L-O rejält och det var bara att ta hans rygg och springa brevid stigen. Nu låg jag tvåa och tätt i L-Os rygg och tätt efter mig låg Bill. Hade lovat mig själv att inte ödsla några krafter på spurtpriset, men när det stog 300 meter kvar kunde jag inte hålla mig och gick upp i ledning, dock utan att öka nämnvärt. Med 100 meter gjorde jag dock en lite fartökning, men Bill satsade riktigt hårt på det och vann det också. Nu var vi på banan högsta punkt och jag tog tätten och drog nerför den branta och knixiga utförslöpan.

När vi kom ner efter den långa nerförsbacken gick L-O upp och gjorde en liten fartökning. Benen kändes bra och jag hade inga problem att haka på. Låg så någon kilometer och det hände inte så mycket. Efter ungefär halva loppet kom vi ut på en grusväg och jag gick åter igen upp och försökte öka tempot lite. När vi hade passerat grusvägen kom vi till en brutal stigning. Det blandades med att springa och gå då. Efter det låg jag fortfarande först med Bill och L-O i ryggen. Tror det var ganska lång till näste man. Vi kom till någon myr och jag försökte nu ligga på lite mer och skapa en lucka. Det blev tendenser att L-O fick släppa lite, men med tre kilometer kvar började det gå utför hela vägen till mål. Stigen var nu riktigt fin och jag tryckte på riktigt mycket och nu var det bara Bill kvar. Fortsätte trycka på hela vägen mot mål och det kändes som det gick väldigt fort (Klockan låsnade igen, så vet inte hur fort det gick) och det gav också resultat. Snart var jag helt ensam och trodde att det skulle bli enkelt att vinna nu. 

Dock var det betydligt längre kvar än jag trodde. Det satt inga kilometer skyltar uppe och klockan låg kvar vid vätskekontrollen. Slappnade av lite mot slutet och Bill närmade sig något. Luckan var dock så stor att jag aldrig var orolig. Målet kom till slut och jag kunde korsa mållinjen innan näste man kommit in på upploppet. Blev dock tillslut bara 12 sekunder bak till tvåan Bill. Trea blev L-O. Min tid i mål var 48.10, en tid som inte skrämmer slag på många på 11 kilometer, men det ska kommas ihåg att banan var väldigt tuff och svårlöpt. Måste säga att det är mycket lättare att skriva en liten text om hur det har gått i ett terränglopp än ett banlopp, då det händer mycket mer.

Det viktigaste med det här loppet var att hitta en bra känsla med löpningen och det lyckades jag med. Kändes bra egentligen hela vägen. Att det blev seger och 2500 kronor är bara en bonus. Nu närmast väntar Karlstad stadslopp den 16 Juni, då hoppas jag att det går riktigt snabbt!

Resultatlista (med mellantid vid spurtpriset): http://setsailtrailrunning.se/files/2012/06/Resultat-med-mellantider.pdf
Officiella resultatlistan: http://setsailtrailrunning.se/files/2012/06/Officiell-Resultatlista.pdf


Pallen!


Inför Setsail trailrunning

Imorgon bär det av mot Arvika för att springa ett 11 kilometer långt terränglopp. Vet väldigt lite om banan, men det lilla jag har hört ska det vara en tuff bana med en ordentlig stigning direkt. Högst uppe på toppen väntar ett spurtpris på 500kr. Väldigt tveksamt om jag kommer gå för det, men får se hur loppet utvecklar sig. Annars är det väldigt bra prispengar för att komma på pallen, (1:a 2500, 2:a 1000, 3:a 500) men det är absolut inte därför jag springer loppet. Det har blivit många lopp runt 3-5 kilometer, så vill gärna ha ett lite längre lopp innan Karlstad Stadslopp nästa helg.

Räknar med tufft motstånd. L-O Gävert springer på hemma plan och kan säkert skogarna utan och innan. Även Anders Blomgren brukar vara riktigt vass i terrängen. Dock får nog skidåkaren Bill Impola ha favorit trycket på sig, då han är riktigt bra i terrängen. Har bara bläddrat igenom startlistan som snabbast, så det finns säkert några riktigt vassa löpare som jag har bommat.

Mål med Setsail trailrunning: Det här loppet blir förmodligen en riktigt bra genomkörare för stadsloppet nästa helg. Tiden är absolut omöjlig att tippa när man inte vet banan och distansen är väldigt udda. Tänker inte heller sätta upp någon placering då känslan är det viktigaste. Även om jag kommer att gå för vinst.


Resultat Löparnas kväll

Det var helt optimala förutsättningar för att springa snabbt på Tingvalla idag på dagens 3000 meters lopp. Hade stora förhoppningar på att springa en bit under 9 minuter. Det gick dock inte och klockan stannade på 9.03.

Jag och Per Jung bestämde oss att börja på 70 varv och dra varanat varv. Planen gick helt okej första kilometern och den gick på 2.58, kändes dock inte jätte lätt och visste att det skulle bli en riktigt tuff avslutning. Nästa kilometer gick på 3.04 och nu var jag också ensam i täten när Per hade släppt. Höll tempot helt okej och sista kilometern gick på 3.01. Dock hade jag ingen bra känsla i löpningen idag och formen är inte riktigt på topp. Men form är en färskvara och det kan vända riktigt fort. Det var ändå nytt ute pers med 3 sekunder, gäller att se det positiva i löpningen.

Känns väldigt bra när jag ligger i rygg på någon och springer mycket mer avslappnat då än när jag måste dra själv. Så ser väldigt mycket fram emot att springa de stora loppen och bara ligga i rygg och bli dragen till en bra tid. Har blivit några vinster nu på bana och det är alltid skönt, men det är riktigt bra tider jag är ute efter nu och det är betydligt lättare att springa om man bara behöver följa en rygg. På Stadsloppet nästa Lördag kommer jag i alla fall få bra draghjälp.

Resultatlista löparnas kväll: http://www.ifgota.se/result/Uploaded/loparnaskvall_120607.html


Inför Löparnas kväll

Här kommer ett väldigt kort inlägg om kvällens lopp. Blir en sväng till Tingvalla för att springa ett 3000 meters lopp. Vädret är riktigt bra, bara en lätt vind och ca 15 grader. Benen känns bra, så det är bara att köra. Hoppas att jag och Per Jung kan hjälpas åt för en bra tid.

Mål med löparnas kväll: Målet är att putsa perset någon sekund. Perset ligger på 8.58, så under det är det som gäller!

Träning Vecka 22 tävlingssäsong

Måndag 28/5:
FM: Morgonjogg 10.5 km
EM: Distans 11 km

Tisdag 29/5
Tävling,
DM 5000 meter med lång nerjogg. Totalt: 14.2 km
Kommentar: Vinst och pers 15.47 (Se separat inlägg)

Onsdag 30/5:
FM: Morgonjogg 5.8 km
EM: Distans 10 km

Torsdag 31/5:
Tävling,
Grabbhalvan 5km, med lång nerjogg Totalt: 14.8 km
Kommentar: 3:a på 16.00 (Se separat inlägg)

Fredag 1/6:
Distans 9.2 km

Lördag 2/6:
Tävling, 
Boregalan 3000 meter, Totalt:10.2 km
Kommentar: Vinst 9.06, riktigt blåsigt (Se separat inlägg)

  Söndag 3/6:
FM: Långpass 22.3 km
Kommentar: Tempo 4.37/km
EM: Bålstyrka

Veckomängd: 108 km
Veckosummering:
En mycket speciell veckan med 3 tävlingar. Svårt att få något riktigt flyt i träningen och det gäller mest att hålla igång mellan tävlingarna. Blev lite blandat resultat på tävlingarna, pers på 5000 meter med 14 sekunder var helt okej, men hade hoppats på betydligt bättre på dom andra tävlingarna. Måste sluta jaga kilometer nu och fokusera på att prestera på tävlingarna. Nu blir det tre veckor med några tävlingar jag verkligen vill springa bra på (Karlstad Stadslopp, Lag-SM och Borejoggen). Fram till det finns det inte så mycket jag kan göra för att bli bättre, gäller bara att försöka hitta formen och lita på att grundträningen har gett resultat.

Perset blåste bort?

Hade förhoppningar på att persa idag och springa en bit under nio minuter. I Löpning går det inte alltid som man har tänkt och så var det idag. Vädret var inte med oss utan det var löparens värsta väderfiende, nämligen vinden. Blåste riktigt mycket och tänkte redan innan start att det blir tufft att springa riktigt snabbt idag. På kortare lopp påverkars man mycket av blåsten och varje sekund man tappar blir väldigt kostsam. Jag och Benjamin tänkte ändå försöka att springa under nio minuter.

Starten gick och jag tog täten som planerat. Försökte springa avslappnat, men det blev tufft i vinden. Passerade 1 km på strax över 3 minuter. Låg alltså helt okej med för en skaplig tid. Benjamin gick om och jag la mig i rygg. Låg där lite längre än ett varv innan jag gick om igen och försökte med en liten fartökning. Fick en liten lucka och sen var det bara att försöka hålla hela vägen in i mål. Passerade 2 km på 6.04. Började förstå att det inte blir något pers och luften går ur en. Försöker ändå springa på bra de sista varven och ledningen blir större, även om jag långt ifrån hade räknat bort Benjamin. Vet att han kan ta in väldigt mycket det sista varvet om han har jaktläge. Min lucka var dock för stor och kunde vinna på 9.06. Benjamin blev klar tvåa på 9.23.

Ett helt okej lopp i blåsten, även om jag absolut inte är nöjd med att springa över 9 minuter. Benen kändes betydligt piggare än i Torsdags, så tror att det kunde gått väldigt snabbt med bra väder och draghjälp hela vägen. Vill dock inte spekulera i det. Slår bara fast att idag var jag inte bättre än så här, men det kommer en ny chans redan på Torsdag, då det är löparnas kväll på Tingvalla. Finns både 3000 och 5000 meter, men efter dagens insatts vill jag nog ha revansch på 3000 meter, så det lutar mot att det blir det. Ska ta ett snack med coach Janne om hur vi ska göra.

Resultatlista Boregalan: http://www2.idrottonline.se/imagevaultfiles/id_434447/cf_359/boregalan2012_resultat.html

Måste bara avsluta med att gratulera klubbkompisen Anders Eriksson till en kanon insatts på Stockholm marathon. Tiden 2.36 kanske inte är så anmärkningsvärd, men med dom förhållanden är det fantastiskt! Placeringen avslöjar också hur bra det egentligen var, plats 16(!!) är oerhört bra. Grymt jobbat Anders!!

Inför Boregalan 3000 meter

Fjärde tävlingen på åtta dagar närmar sig. Blir ett 3000 meters lopp på Boregalan senare idag. Ska bli riktigt kul att springa 3000 meter. Dock är det väldigt blåsigt här hemma, det kan störa löpningen, men hoppas på att vinden är bättre i eftermiddag i Torsby. Brukar vara många skidåkare från Torsby med och springa, men i år såg det väldigt tomt ut på startlista. Får hoppas på att det blir några efteranmälningar.

Mål med Boregalan: Om vinden lugnar ner sig hoppas jag på att göra en riktigt bra tid. Perset är 8.58, så målet är att komma under den tiden. Placeringsmässigt så är det vinst som gäller, men det är en bra tid som är det viktiga.

Efter Boregalan blir det lite lugnare med tävlingar och jag får chansen att enbart träna en vecka i alla fall.


Resultat Grabbhalvan

Här kommer en kort summering om gårdagens lopp, Grabbhalvan 5km i Örebro:

Kom till Örebro med rätt sega ben, satt kvar lite efter 5000 meters loppet 2 dagar tidigare. Den mesta segheten släppte på uppvärmningen och det kändes helt okej när startskottet gick. Låg 7-8 efter 1 km och det var en lucka fram till tättklungan. Hade öppnat ganska kontrollerat så kändes inte omöjligt att komma ikapp. Hände inte så mycket nästa kilometer, men efter det började jag och klubbkamraten Per Jung att ta in på dom framför. Vi plockade någon placering. Låg kanske sexa när sista kilometern började. Började trycka på lite mer och tog snabbt över tredje platsen. Kändes att Per Sjögren (etta) och Albin Olausson (tvåa) var för långt fram så siktade in mig på sista pallplatsen. Tryckte på bra under sista kilometern, men med några få hundra meter kvar kom Jung förbi mig. Har aldrig fått stryck av honom så tänkte inte få det nu heller. Tog hans rygg och tänkte lita på spurten. Har haft några spurter förut mot honom och det har gått bra då, så var ganska självsäker på att det skulle gå nu också, för kände mig oförskämt pigg. Gick om vid upploppet på gräset och säkrade tredje platsen. Sluttiden blev 16.00.

Placeringsmässigt är jag nöjd med loppet. Sjögren och Olausson är två riktigt bra löpare med bra meriter. Sedan hade jag hoppats på snabbare tid. Även om det är svårt att jämnföra stadslopp mot banlopp. Banan skulle vara kontrollmätt, men fick 180 meter längre på klockan. Klockan brukar visa lite längre, men 180 meter på 5 km känns väldigt mycket. Annars måste jag säga att löpningen kändes bra och kände mig stark hela vägen. Att löpningen känns bra på sådana här lopp är ändå det viktigaste, så får vara nöjd.

Resultatlista: http://www.marathon.se/racetimer?v=%2Fsv%2Frace%2Fshow%2F889%3Flayout%3Dmarathon

Nästa tävling blir redan imorgon. Det blir en sväng till Torsby och springa 3000 meter på Boregalan.

RSS 2.0