Träning vecka 43 Grundträning Medel

Måndag 22 Oktober:
FM: Morgonjogg 10.4 km med 4 gr 100 m fartökning
EM: Distans 15.4 km varav 8 kilometer i 3.45 tempo
 
Tisdag 23 Oktober:
FM: Morgonjogg 10.5 km
EM: Intervaller 12 gr 2min Vila:1 min jogg Totalt: 17.4 km + Löpskolning
Kommentar: I2 skogen, Tempo: 3.15, 3.17, 3.12, 3.27, 3.14, 3.19, 3.18, 3.15, 3.18, 3.15, 3.10, 3.13
 
Onsdag 24 Oktober:
FM: Morgonjogg 8.7 km med 4 gr 100 m fartökning
EM: Distans 18.2 km + bålstyrka och fotstyrka
 
Torsdag 25 Oktober:
FM: Morgonjogg 10.3 km
EM: Distans, löpstyka, styrka, spänst och snabbhet. Totalt: 14.3 km
Kommentar: Känning i ljumsken på sista övningen. Avslutande distans gick dock bra.
 
Fredag 26 Oktober:
Vila
 
Lördag 27 Oktober:
FM: Distans 26.1 km
EM: Bålstyrka
 
Söndag 28 Oktober:
FM: Tävling Kilterrängen 16 km Totalt: 23 km
Kommentar: Vinst, (Se separat inlägg)
EM: Cykel 30 minuter
Kommentar: För att mjuka upp benen och samtidigt få lite puls.
 
Veckomängd: 154 km + 30 min Cykel
Veckosummering:
En typisk grundträningsvecka med många dubbelpass. Fick dock med en välbehövlig vilodag också. Avslutade veckan med Kilterrängen. Det blev ett helt okej lopp. Kroppen och benen var riktigt trött på Onsdag och Torsdag. Kändes dock bättre efter vilan på Fredag. Var och köpte mig en Motionscykel på Söndag för att kunna träna lite mer. Känner att jag inte klarar att springa så mycket mer just nu och då får det bli lite cykel för att åka träningsmängden lite. Den kommer dock att bli sparsamt använd den närmaste tiden. Kommande vecka blir en tuff sådan och räknar med runt 18 mils löpning. 
 

Vinst Kilterrängen (Årets sista tävling!?)

Försvarade min vinst från förra året på Kilterrängen. Tog mig igenom de 16 kilometrarna på 1.03.13, drygt 3 minuter före tvåan Anton Nilsson. Tyckte det var riktigt svår sprunget idag då det på många ställen var väldigt blöt och på andra ställen hade det frysit till på dom små stigarna och stenar och rötter var väldigt halkiga. Den starka solen gjorde inte saken bättre och bitvis såg man nästan ingenting av stigen. Fegade väldigt mycket i skogen och försökte öka min ledning på dom ställen det gick springa fort på.
 
Starten var lättlöpt och jag fick med mig Martin Holmstrand i början. Dock blev det inte så långvarigt och innan 2 kilometer släppte han och jag fick göra mitt eget lopp. Som sagt var det inte lätt och tyckte det gick väldigt långsamt stora delar av loppet, men tydligen gick det inte snabbare för dom där bakom. Första milen var riktigt svår sprungen, men sen gick det att springa på bättre. Även om det blev väldigt kuperat, med slalombacken i spets. Överlag var det ett väldigt roligt lopp.
 
Benen kändes rätt så bra idag för att vara i en hård träningsperiod. Dock glad att jag inte behövde pressa mig idag när banan var såpass svår sprungen. Lätt att det hade blivit någon skada om man skulle satsa 100 % på den här banan.
 
Har ju sagt att jag avslutat säsongen för länge sedan, men nu har jag förmodligen gjort sista tävlingen för året också. Hade Kilsbergsleden i Örebro planerad också, men det är väldigt tveksamt att jag åker dit. Känner mig inte helt motiverad att åka dit på sista hårda veckan på 4-veckors pulseringen. Förmodligen är kroppen riktigt trött då. Blir nog att vara hemma och köra ett tufft pass istället. Dock är det inte helt bestämt hur jag gör.
 
Resultatlista: http://www3.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_490432/cf_69694/Kilterr-ngen_2012_resultat.PDF
 
 
 
På väg uppför slalombacken. Fick höra efteråt att jag var den enda som sprang upp för hela backen. Tyvärr hade jag ryggen mot den fina utsikten. Även om det var tveksamt om jag hade njutigt av den ändå. 

Hårdträning och Kilterrängen

Kroppen börjar känna att grundträningen är i full gång. Hade några tuffa dagar i början av veckan, innan det kom en behövlig vilodag på Fredag. Den första på två veckor. Idag Lördag kändes det lite bättre igen och det blev ett långpass på 26 km och styrka på kvällen.
 
Imorgon Söndag väntar Kilterrängen. Ett tufft terränglopp på 16 km, där man bland annat springer uppför slalombacken på slutet av loppet. Efter loppet väntar det bästa, nämligen Kils OK underbara soppa. Har längtat efter den i ett år nu.
 
Mål med kilterrängen: Förutom soppan efter loppet har jag absolut inga förväntningar alls på morgondagen. Kroppen kan svara riktigt bra, men det kan lika gärna vara hur segt som helst. Om man kollar på förra året så vann jag med över 5 minuter på tiden 63.05. Kan ju vara något att jämföra med. Men ska bara springa för det är kul och försöka njuta av det så mycket som möjligt.
 
 

Träning vecka 42 Grundträning Hård

Måndag 15 Oktober:
FM: Morgonjogg 10.5 km med 4 gr 100 m fartökning
EM: Distans 15.5 km + Löpskolning, bålstyrka och fotstyrka
 
Tisdag 16 Oktober:
FM: Morgonjogg 10.6 km
EM: Intervaller 20 gr 90-30 Totalt: 17 km
Kommentar: På våxnässpåret, kuperat. Snitt 3.20-25
 
Onsdag 17 Oktober:
FM: Morgonjogg 10.5 km med 4 gr 100 m fartökning
EM: Distans 18 km
Kommentar: Lugnt första milen och sedan 3.50-4.00 tempo
 
Torsdag 18 Oktober:
FM: Morgonjogg 10 km
EM: Distans, löpstyka, styrka, spänst och snabbhet. Totalt: 14.7 km
 
Fredag 19 Oktober:
FM: Morgonjogg 10.4 km
EM: Distans 14.2 km
 
Lördag 20 Oktober:
FM: Backintervaller ca 2 min upp och ner 1 timme Totalt: 17.1 km
Kommentar: (se separat inlägg)
EM: Distans 12 km + Löpskolning
 
Söndag 21 Oktober:
FM: Distans 26.2 km
EM: Bålstyrka
 
Veckomängd: 186 km 
Veckosummering:
En hårdare vecka. Tror det kan vara rekord mängdmässigt, men räknar med att det kommar att bli ännu tuffare längre fram. Det gäller att vänja kroppen att springa mycket nu. Benen känns ändå ganska bra. Även om det är lite små segt just i skrivande stund. Dock kändes Lördagens distanspass löjligt lätt och farten sänktes succsesivt och avslutade på 4 minuters fart. Nästa vecka kommer att bli lite lättare och avslutas med kilterrängen på Söndag.

Träning vecka 41 Grundträning Lätt

Måndag 8 Oktober:
Vila
 
Tisdag 9 Oktober:
FM: Morgonjogg 8.2 km
EM: Intervaller 3 gånger 10 minuter, vila 1 min jogg. Totalt: 17 km
Kommentar: Snitt 3.18 per kilometer
 
Onsdag 10 Oktober:
Distans 19 km + bålstyrka, fotstyrka och löpskolning
 
Torsdag 11 Oktober:
FM: Morgonjogg 8.4 km
EM: Distans, löpstyka, styrka, spänst och snabbhet. Totalt: 12 km
 
Fredag 12 Oktober:
Vila
 
Lördag 13 Oktober:
Tävling Åstadsloppet halvmarathon Totalt: 26.5 km
Kommentar: 1.11.10 (Se separat inlägg)
 
Söndag 14 Oktober:
FM: Distans 16.2 km
EM: Bålstyrka
 
Veckomängd: 107 km
Veckosummering:
En lätt vecka som avslutades med ett halvmarathon. Ett bra sådant dessutom. Formen känns bra trots att det blir betydligt mer träning nu än under säsong. Räcker med att vila en dag och jag känner mig väldigt pigg. Nästa vecka blir en betydligt tuffare vecka och det är alltid inspirerande och kul.

Backintervaller 60 minuter

Körde ett riktigt styrkepass idag. Hittade en brant backe som tog ca 2 minuter att springa uppför. Sen körde jag upp och ner för backen i en timme. Känns i benen tidigt och hjärtat får jobba hårt. Man känner sig stark när man springer där upp och ner i regnet. Gäller att vara rätt så mentalt stark för att klara ett sådant pass då det känns i benen tidigt. Annars den här veckan har det blivit många härliga mils löpning. Räknar med att det blir 18 mil den här veckan. Imorgon är enda dagen det inte blir ett dubbelpass, då det blir ett långpass på förmiddagen och sen vila resten av dagen. Nästa vecka blir lite lugnare och räknar att "bara" komma upp i 15-16 mil. Kroppen känns bra så njuter än så länge bara av träningen.

Bra halvmara i Örebro

Okej det var snart en vecka sedan Åstadsloppet i Örebro, men har egentligen inte sammanfattat loppet. Så tänkte göra det nu. Är inne i grundträningen och hade egentligen inga förväntningar på loppet. Bara att det skulle bli väldigt kul att springa. Loppet låg ändå bra i tiden då jag hade en lätt vecka och hade förhoppningsvis lite piggare ben.
 
Loppet startade och efter bara några hundra meter gick storfavoriten Fredrik Uhrbom upp i ledning och drog sakta men säker ifrån övriga fältet. Sen blev vi en klunga på ca 7-8 löpare. Låg till början bakom jämnåriga Oscar Carlsson på en andra plats i klungan. Tempot var högt och kände att det här tempot som vi höll nu skulle bli tufft att ha hela vägen. Passerade 5 km på ca 16.25 kanske någon sekund snabbare. Någon kilometer till gick i samma tempo innan det blev lite lugnare, men vid 9 km blev tempot högre igen och orkade bara hänga med klungan några hundra meter till innan jag fick släppa. Passerade 10 km på 33.16. Var riktigt trött och trodde nu att loppet var kört och att det skulle bli dom längsta 11 kilometrarna i mitt liv som var kvar.
 
Dock hände något konstigt och en dryg kilometer senare kände jag mig mycket piggare. Kom ikapp en fredrikshofslöpare och kunde ganska lätt ligga i rygg samtidgt som vi inte tappade på klungan framför. Kändes till och med som om vi skulle kunna komma ikapp dom. Kilometrarna rullade på fint igen och även om vi inte kom ikapp hela klungan tog vi delar av den när den splittrades upp. Vid 16 kilometer sprang vi ifrån Oscar ( Som kom placeringen före mig på Lidingöloppet) och någon kilometer senare sprang vi även ifrån en löpare till. Låg nu på en femte plats med några löpare i rygg. Bestämde mig vid 19 kilometer att öka farten betydligt. Fick en lucka som jag kände mig trygg med. Kanske blev lite bekväm på slutet då dom kom lite närmare mig. Sprang i mål på en femte plats på tiden 1.11.10, 50 sekunder under SM-Kval gränsen som innebär att jag får springa i SM-klassen och elitledet på Göteborgsvarvet.
 
Är nöjd men säsongens enda halvmara och skönt att klara SM-gränsen. Sen är det inte säkert att jag springer det ändå till sommarn, men ändå kul att ha möjligheten. Konstigt att det kan svänga så i ett lopp. Vi 10 kilometer var jag totalt slut. Passeringen där var också ganska bra. 33.16 på 10 kilometer är sekunden snabbare än vad jag sprang ifjol på den distansen och 15 sekunder snabbare än vad jag sprang Karlstadstadslopp på i år. Nu hade jag alltså dubbelt så långt kvar. På något sätt släppte det och jag kunde springa ganska bra andra halvan också.
 
Kilometer tider enligt GPS:en ( GPS:en vissar någon sekund för snabbt varje kilometer, så man får lägga på någon sekund för att få den exakta tiden ) :
Kilometer:
1: 3.05
2: 3.11
3: 3.21
4: 3.09
5: 3.08
6: 3.20
7: 3.22
8: 3.21
9: 3.18
10: 3.16
11: 3.24
12: 3.14
13: 3.23
14: 3.21
15: 3.26
16: 3.24
17: 3.18
18: 3.27
19: 3.23
20: 3.22
21: 3.20
+ hundra meter
 
Kul att se tiderna efter åt även om dom inte stämmer perfekt. Man ser ändå tendensen på loppet. Även om jag inte ser var min rasande avslutning tog vägen. Kanske finns lite trötthet i svaret och det var två kilometer med svag uppför.
 
 
 
 
 
 
 
 

Bra halvmara

Halvmaran Åstadsloppet gick bra och gick i mål på tiden 1.11.10 och det räckte till en 5:e plats. Under 1.12 betyder också att jag för springa SM-klassen i elitledet på Göteborgsvarvet. Sen om jag väljer att springa det återstår att se.
 
Kommer en längre kommentar om loppet snart!

Inför årsdebuten halvmara

Tanken inför säsongen var att jag skulle springa ett halvmara på en snabb bana för att pressa tiden lite. Säsongen flög fram och det blev inget med det. Men imorgon blir det av. Åker till Örebro för att springa Åstadsloppet. En halvmara på en rätt så snabb bana. Riktigt tufft startfält med Fredrik Uhrbom i späts. Finns flera andra bra löpare som jag kan ha draghjälp med under loppets gång. 
 
Mål med Åstadsloppet:
Tänker inte egentligen sätta upp något mål med morgondagens lopp. Jag accepterar vilket resultat som helst. Men visst finns det en tid som gnager lite i bakhuvudet: Under 1.12 är SM-gränsen och det är klart att det skulle vara kul att klara den tiden. Perset från enda loppet som jag sprang ifjol är 1.12.59.
 
 

Träning vecka 40 Grundträning

Måndag 1 Oktober:
FM: Morgonjogg 10.1 km
EM: Grusgropsintervaller Totalt: 12 km
Kommentar: Uppstartsträff elitaktiva Göta
 
Tisdag 2 Oktober:
FM: Morgonjogg 10 km
EM: Myrintervaller 12 gr ca 1.50 min P:1 min, lång nerjogg Totalt: 13.3 km
 
Onsdag 3 Oktober:
FM: Morgonjogg 8.4 km
EM: Distans 19.2 km + löpskolning, fotstyrka och bålstyrka
 
Torsdag 4 Oktober:
FM: Morgonjogg 10 km
EM: Distans, löpstyka, styrka, spänst och snabbhet. Totalt: 12.2 km
 
Fredag 5 Oktober:
FM: Morgonjogg 6.2 km
EM: Laktat-test och maxpuls-test med lång nerjogg + styrka Totalt: 16 km
Kommentar: Se separat inlägg
 
Lördag 6 Oktober:
Morgon: Morgonjogg 6.3 km
FM: Skidåkning skate 20 km
EM: Backintervaller 47 minuter upp och ner + 4 koordinationslopp + bålstyrka + fotstyrka Totalt: 15.2 km
Kommentar: Intervaller i slalombacken på Valberget, med lång nerjogg
 
Söndag 7 Oktober:
Distans 25.2 km
Kommentar: Tuff kupering andra halvan
 
Veckomängd: 164 km + 20 km Skidåkning
Veckosummering:
En annorlunda och rolig vecka. Körde både myrintervaller, grusgropsintervaller, backintervaller, tester och skidåkning. Höjdpunkten var såklart minilägret i Torsby på helgen. Nu väntar en lättare vecka innan jag är helt inne i grundträningen och nästa 4 veckors period kommer att bli tuffare. 
 

Hemma från en träningshelg i Torsby

Helgen i Torsby blev väldigt lyckad. Vi åkte ner till Torsby på Fredag och gjorde laktat-test och Max-puls test direkt vi kom ner. 
 
Kort om testet:
Laktat-testet gick ut på att vi skulle springa i 4 minuter på löpband i en fart. Sedan vilade man en minut samtidigt som vi fick ett stick i fingret för att undersöka laktatet i blodet. Sen ökades farten och det blev 4 nya minuter osv.
 
Nivå 1, 13 km/h (4.37 tempo):
Laktat 0.94, puls 128
 
Nivå 2, 15 km/h (4.00 tempo):
Laktat 0.98, puls 138
 
Nivå 3, 17 km/h (3.32 tempo):
Laktat 1.08, puls 151
 
Nivå 4, 19 km/h (3.09 tempo):
Laktat 2.92, puls 165
 
Nivå 5, 20 km/h + 1 % lutning (3.00 tempo):
Laktat 4.87, puls 173
 
Nivå 6, 20 km/h + 2 % lutning (3.00 tempo):
Laktat 7.87, puls 178
 
Blev sedan avplockad av bandet för att jag redan fått mina laktatkurver och nått min maxpuls. Tror dock att jag skulle kunna komma upp i några slag till om jag skulle pressat mig ytterligare.
 
Sammanfattning testet: 
Det märks tydligt att jag springer mycket mängd, då mitt laktat är väldigt lågt och att min puls är också väldigt låg på de lägre farterna. I 3.32 tempo var mitt laktat mycket lägre än de andras var på den första nivån. Sen har jag igen hög laktatnivå och det tyder på att jag har muskelfibrer som är gjorda för att springa långt och det känns ju riktigt bra. Sen hade jag hoppats att min max-puls skulle var högre, även om jag tror jag skulle kuna pressa upp dom där 178 några slag till. Det är viktigt att ha ett brett span mellan vilopulsen och maxpulsen.
 
Sen på helgen blev det hårdträning. Blev bland annat tre pass på Lördag. Då vi körde morgonjogg, skidåkning i tunneln och backintervaller. Noterbart är att tre löpare med taskig skating körde ifrån alla skidåkarna! Sen på Söndag blev det ett härligt långpass som avslutades med tuffa milen på valberget. Riktigt kuperat och blöt kan jag lova.
 
 

Grundträning: Grusgropintervaller, myrintervaller och tester i Torsby

Grundträningen är i full gång och det hinns med mycket roligt. Alltså rolig träning. I Måndags var det träff och gemensam träning för oss elitaktiva i Göta. Det blev en tur till Sörmon och köra lite intervaller i grusgropen. En riktigt tuff backe som det blev ett x antal intervaller uppför. Alltid trevligt att sätta sprinterna på plats, då jag varvade alla och de flesta flera gånger. Även NWT var på plats och tog lite bilder
Artikel NWT: http://www.nwt.se/sport/friidrott/article1178225.ece
 
I Tisdags blev det en sväng till Stockfallet med Sören, Benjamin och Elin för att köra myrintervaller. Allt regn den senaste tiden gjorde att myren var extrem blöt. Tappade min sko under första intervallen och tog sen av mig den andra skon också och körde passet barfota. Var ett riktigt gammalt par skor så det gjorde inget att jag aldrig hitta skon igen och det funka bra att springa utan skor. Ett riktigt speciellt pass, svårt att säga om det var tufft eller inte. Var lika trött efter första intervallen som efter sista intervallen. Kul pass var det i alla fall.
 
Imorgon Fredag bär det av mot Torsby för att tillbringa helgen. Det blir jag, Sören, Benjamin och Elin som åker dit, Vi kommer att börja helgen med att köra ett laktat-test och ett maxpuls-test på testcentret i Torsby. Sen kommer vi att hitta på lite andra roliga saker under helgen. Säker på att det kommer att bli en kanon helg!

Träning vecka 39 Grundträning

Måndag 24 September:
FM: Morgonjogg med 4 gr 100 meter ökning 10 km
EM: Distans 15 km + Bålstyrka, fotstyrka och löpskolning
 
Tisdag 25 September:
FMMorgonjogg 10 km "sjuk"
Kommentar: Feber, skulle vilat hela dagen
 
Onsdag 26 September:
Vila
Kommentar: Feberfri och tog vila som planerat
 
Torsdag 27 September:
FM: Morgonjogg 9.1 km
EM: Backintervaller 8 gr ca 300 meter + Löpstyrka Totalt: 12.2 km
Kommentar: Formpass för lidingöloppet
 
Fredag 28 September:
Distans 8 km
Kommentar: Väldigt lugnt
 
Lördag 29 September:
Tävling Lidingöloppet M22 15 km Totalt: 23 km
Kommentar: 5:a (Se separat inlägg)
 
Söndag 30 September:
FM: Distans 22.1 km
EM: Bålstyrka
 
 
Total mängd: 110 km
Kommentar veckan: En lättare vecka med en kortare feber period. Fick ändå till ett bra Lidingölopp. Nu väntar en lite tuffare vecka och det är alltid inspererande.

RSS 2.0