Vill verkligen springa nu!!

Har haft problem egentligen hela året med mina lår och har princip inte sprungit på en månad snart. Har väl kunnat jogga någon kilometer den senaste veckan men inte mer än så. Dock tror jag det i längden kan vara bra. Jag får ett uppbehöll och kan köra lite annat. Jag får perspektiv på saker och inser hur gärna jag vill satsa på löpningen. Längtar bara på att få komma igång igen och springa fortare än någonsin. 
 
Ska väl dock tillägga att jag absolut inte ligger på latsidan. Tränar väldigt mycket nu även om jag inte kan springa, mycket mer än i vanliga fall. Har även fått in mer struktur i träningsupplägget när det gäller min alternativträning. Idag var jag ledig och passade på att köra på ordentligt och körde 3 pass och stretchade löjligt mycket.
Morgon: 1 timme cykel
Förmiddag: Cykelintervaller 40 st 70-20 intervaller + bålstyrka
Eftermiddag: 90 min Frikvenslöpning på stället + rörlighet
 
När jag började med alternativ träningen gick jag mest (enbart) på tjurighet, men nu börjar jag komma in i det mer, samtidigt som jag verkligen vill ha ett slut på det här och börja springa igen! Skulle ha sprungit mitt sista IJSM till helgen, men det är bara att glömma.

Alternativ träning..

Var väldigt optimistisk i Söndags att det skulle gå att springa igen. Dock blev det inte så bra som jag hoppades på. Har fortfarande för ont för att springa, men det är mycket bättre. Jag kan nu både cykla och springa i tjockmatta. Kändes så bra att jag skulle prova springa lite igår, dock kom jag inte längre än 150 meter innan jag fick inse att det inte var aktuellt än. Blev rätt så sur och besviken och bestämde mig att köra ett riktigt tufft pass inne på cykeln istället.
 
Värmde upp 10 minuter och körde sedan 100 stycken 1 min intervaller med vila 15 sekunder lugnt cyklande. Körde varannan intervall sittande med hög frekvens och varannan stående med tungt motstånd. Riktigt skönt att kunna pressa sig riktigt hårt utan att få ont.
 
Utöver mycket cykel och höga knän i tjockmatta blir det mycket stretch och bålstyrka. För att bli av med min ischias måste jag just stretcha mycket och träna upp de inre bålmusklerna. Nu när jag fick reda på att det är ischias och inte någon muskelbristning eller överansträngning har jag ändå kunnat träna mycket även om det inte blivit någon löpning än så länge. Ser man till antal träningstimmar så tränar jag mycket mer nu än vad jag gör när jag kan springa. Igår till exempel gick jag upp klockan 05:00 för att cykla 1 timme och sedan 1 timme stretch och bålstyrka. Cykla iväg till skolan några timmar och sedan hem och sova lite. På eftermiddagen blev det det nämda cykelintervallpasset plus ytterligare en lång stretch och bålstyrka, tog ungefär 3 timmar. Har dessutom jobbat mycket med mina vader de senaste veckorna. Gör normalt sett mellan 300-400 tåhävningar per dag. Den senaste tiden har jag istället gjort 800-1200 per dag.
 
Snart blir det än sväng till Lugnets massage och förhoppningsvis kommer det att bli ytterligare bättre med ischiasen då. Hoppas verkligen att det även ska gå att springa igen. Har redan gett upp inne-SM (16 Februari), dock har jag inte riktigt gett upp hoppet om inne-JSM (23-24 Februari), dock är det inte prio 1 för tillfället. Prio 1 är att komma igång med löpträningen så snart som möjligt.

Låren vill börja fungera igen?

Har varit dåligt med uppdateringar på bloggen senaste tiden. Det betyder att jag har det tungt löpmässigt. Har haft väldigt ont i mina lår och har inte kunnat sprungit eller knappt cyklat på två veckor. Har istället fått köra stakträning och cykla med händerna. Har kört minst 2 timmar varje dag för att få jobba med pulsen utan att belasta benen.
 
När jag vaknar kan jag knappt stödja på ena benet för att låret gör så ont. Det har varit höger benet oftast, men någon morgon har det benet känts bra och vänster benet är riktigt dåligt istället. Får då ta någon tablett diklofenak för att orka med dagen. Smärtan har varierat både i kraft och ställe under dom här veckorna. Har varit både till Sjukgymnaster, naprapat och ortoped för att ta reda på varför det gör så ont. Har fått många förslag om överbelastning och muskelbristning med mera, men ingen som vet riktigt säkert.
 
Dock träffade jag skidskytte tränaren Ronnie Adolfsson idag och han kunde se direkt att min ryggrad var sned och att jag hade ischias. Det har bidragit till att min höft var sned och vänstra benet var lite längre än det högra. Efter att ha värmt upp ryggen ordentligt tog han ett rejält tag om höften och axeln och drog till, det följdes upp av ett högt knack från ryggen och förhoppningsvis hoppade allt på rätt plats igen. Benen är nu i alla fall lika långa nu och det känns riktigt bra. Återstår att se hur det känns imorgon, då det är planerat att jag ska kunna springa igen.
 
Känns surt att ha missat 2 veckor med löpträning för ischias. Har väldigt svårt att förstå att högt utbildade sjukgymnaster som jobbat med idrottskador i många år inte kunnat se vad som varit fel. Dom har istället fått mig att tveka på min träningsfilosofi. Har jag överbelastat benen? Har jag tränat för hårt? Borde jag tränat annorlunda? Istället var det en rygg som strålade smärtan ner i benen och har absolut inget med att jag tränat för mycket. Snarare tvärt om. Bör nog köra mer bålstyrka för de inre musklerna för att stärka upp ryggen. Så står fast vid min träningsfilosofi att köra mycket mängd.

RSS 2.0