Vinst Icebug winter run

Efter att ha varit tvungen att ställa in det första loppet 2013 var det nu återigen dags att stå på startlinjen när Icebug winter run skulle avgöras på hemmaplan. Ett drygt 9 km långt lopp som gick på snöiga grusvägar, terräng, spångar och is. Låret känns bra nu, så jag var väldigt sugen att tävla igen. Strålande sol och -15 bjöds det på. Tyckte inte att tempraturen var några problem, utan underlaget var det luriga. Vissa ställen var det ganska bra grepp medan på andra ställen var det betydligt sämre grepp. Efter att fundera lite ratade jag icebugskorna och snörade på mig spikskorna istället. 
 
Starten gick och efter lite trassel med startsnöret tog jag tätten direkt. Banan började med bra underlag och jag försökte trygga på lite där det gick. Dock märkte jag efter några hundra meter att något fladrade efter mig. Då märkte jag att jag hade ett 3-4 meter långt ATA-band runt halsen och armen som hängde efter mig. Hade på något sätt trasslat in mig och fått med mig startsnöret. Efter lite krångel orkade jag få av mig det. Banan gick nu in på en snöig lite stig och det blev svårare att hålla tempot. Hade fått en lucka bakåt och det var bara att försöka hålla sitt eget tempo. Efter ett tag kom vi även in på spångar och då gick det knappt att springa i kurvorna på grund av fästet. Tillslut hoppade vi av spångarna och sprang ut på sjön isället. Det var inte många hundra meter på isen, men helt omöjligt att få bra fäste. Strax innan varvningen blev det dock bättre underlag och det gick nu att trycka på lite mer. Varvade runt 30 sekunder före träningskompisen Anton. Kändes ganska lugnt då jag kände mig ganska pigg. Drygade ut avståndet bakåt under andra varvet och det kändes väldigt kontrollerat hela vägen. Kom i mål på tiden 31.28, 1.12 före tvåan Anton. Återigen tar vi en dubbelseger!
 
Finns inte så mycket att säga om loppet egentligen. Kändes helt okej, samtidigt som jag inte är bekväm med att springa och inte ha bra fäste. Det viktigaste var att låret kändes bra.
 
Resultat: http://iwrkarlstad.files.wordpress.com/2013/01/karlstadresultat.pdf
 
 

Back on track!!

Efter att ha inlett löpåret 2013 riktigt dåligt känns låret bra igen! Kan lyfta det utan smärta och känner inget när jag springer, nu är det bara att hålla tummarna att det ska vara helt bra och inte bli något mer backslag. Var riktigt orolig ett tag då det kändes riktigt illa, men efter dagens intervallpass är jag dock väldigt trygg. Riktigt skönt att kunna springa igen, då jag är riktigt trött på stakträning och handcykling. Har blivit väldigt mycket sånt i helgen när jag har vilat benen helt. Dock tror jag det kan vara något att bygga vidare på. Man kan inte springa hur mycket som helst och då för att hjärtat ska jobba mer samtidigt som benen ska få vila sig är det perfekt att träna stakning och liknande. Väldigt bra för bålen också.
 
Idag körde jag ett mycket trevligt intervallpass, nämligen 3 gr 5 st 2 min intervaller. Vila 45 sek och serievila 3 min. Benen svarade helt okej och kom ungefär 640 meter på intervallerna. Det vill säga ungefär 3 minuters fart kanske någon sekund över. Jämt och fint hela vägen och kunde öka lite sista intervallen och komma ungefär 670 meter. Det är ett tufft pass och distansen på intervallerna blir nästan 10 km i 3.00-05 fart. Det viktigaste dock var att jag kunde springa utan smärta.

Träning vecka 1 Grundträning Lätt (Skada)

Måndag 31 December:
Vila
 
Tisdag 1 Januari:
FM: Cykel 40 min + Bålstyrka
EM: Backintervaller 10 gr ca 2 minuter  Vila: jogg ner Totalt: 13 km
Kommentar: Slalombacke
 
Onsdag 2 Januari:
Distans 17.4 km + Bålstyrka
 
Torsdag 3 Januari:
FM: Morgonjogg 8 km
EM: Banintervaller 11 gr 200 meter med längre upp- och nerjogg + Löpskolning Totalt: 13 km
Kommentar: Snitt ca 29-30 sek. Nu blev låret riktigt dåligt...
 
Fredag 4 Januari:
Vila
 
Lördag 5 Januari:
FM: Cykel 60 min
EM: Cykel 70 min 
 
Söndag 6 Januari:
FM: Cykel 60 min
EM: Cykel 80 min
 
Veckomängd: 51 km + 5.10 tim cykel
Veckosummering: Planen var att det skulle bli en återhämtningsvecka efter en tids hård träning. Nu blev det så att låret också sa till att jag skulle vila. Fick hålla mig bort från löpningen några dagar. Tyvärr fick jag inte önskad effekt och låret är fortfarande dåligt. Kanske fick det slitta mer av cyklingen än vad jag trodde. Kommer att bli en till lugn vecka med mycket alternativ träning och minimal belastning på låret.

Ont...

Har under en tid nu haft ont i högra låret. Det har ändå funkat att springa, men inte så mycket mer än så. Gör ont om jag lyfter benen och även när jag tycker ifrån. Hoppades att det skulle gå över av sig själv, men det verkar inte göra det. Var till Götas läkare Johan Kauto i Fredags och tydligen är det något som har svullnat upp i låret och irriterar musklerna. Det skulle gå över av sig själv om man vilade lite och jag fick även några smärtstillande tabletter. Träningsmässigt fick jag göra allt som inte gjorde ont. Inbillade mig att cykel gick bra så det blev nästan 5 timmar på cykel under två dagar. Dock är jag tveksam om det var så bra, kan varit så att tabletterna dolde smärtan. För även om jag tyckte det kändes helt okej i början av veckan blev det sämre igen när jag började springa. Sprang 18 km i Torsdags kväll och efteråt hade jag åter igen ont.
 
Nu blir det att försöka vila bort det här ordentligt. Kommer använda låren så lite som möjligt under ett par dagar. Den viktigaste muskeln för en konditions idrottare är hjärtat och den kan man träna på andra sätt. Har nu under kvällen kört ett "stakpass". Har använt mig av ett gummiband med två handtag och stått och stakat som en skidåkare i 2.30 timmar. Körde bland annat 20 stycken 4 minuters intervaller och 50 stycken 15-15 intervaller. Det jag är ute efter är att öka pulsen så att hjärtat får jobba mer.
 
Skulle Sprungit 3000 meter i Örebro på Söndag, men det är helt uteslutet nu!

Träning vecka 52 Grundträning Hård

Måndag 24 December:
FM: Bålstyrka
EM: Distans 31 km
 
Tisdag 25 December:
FM: Morgonjogg 10 km + Bålstyrka
EM: Intervaller 10 gr 3 minuter  Vila: 1 min jogg Totalt: 17.2 km + löpskolning
 
Onsdag 26 December:
FM: Distans 9 km med 4 gr 100 m fartökning + Bålstyrka
EM: Distans 15 km + 30 min Cykel & Bålstyrka
Kommentar: Rätt så segt, korta av distansen lite och cyklade.
 
Torsdag 27 December:
FM: Morgonjogg 12.6 km
EM: Snöpulsintervaller 60 st 15-15 med 8 km uppvärmning Totalt: 15 km
Kommentar: Se separat inlägg
 
Fredag 28 December:
FM: Morgonjogg 10.6 km
EM: Distans 15.6 km + Bålstyrka
 
Lördag 29 December
FM: Intervaller 5-4-3-2-1 km Vila: 1 km jogg Totalt: 25 km
Kommentar: På löpband. (Se separat inlägg)
EM: Cykel 60 min
 
Söndag 30 December:
FM: Distans 27 km
EM: Cykel 30 min + Bålstyrka
 
Veckomängd: 188 km + 2 tim cykel
Veckosummering: Riktigt tuff vecka med bland annat 2 långpass, 3 intervallpass och mycket mängd och bålstyrka. Har varit hemma i Persby och underlaget har varit så där. Mycket is och snö under löpningen, varit svårt att få riktigt fäste och benen har fått slitta. Så det var riktigt skönt att köra på löpband på Lördagen och det kändes bra då. Nu väntar lite lättare träning i två veckor och det är behövligt tror jag, för var till Göta läkaren idag. Återkommer kanske om det.

RSS 2.0