Igång igen

Det har gått en dryg vecka sedan 6-timmars. Kroppen och framförallt benen har varit rejält slitna sedan dess. Värst var det Söndagen och Måndagen. Idag sprang jag mina första löpmeter efter loppet, då det blev en tur till Våxnäshallen och tillbaka, ca 10 km. Annars har det som planerat enbart blivit lite cykel den här veckan. Mest transportcykel fram och tillbaka till jobbet. 
 
Kommer smyga igång med träningen nu igen till veckan. Det kommer dock att bli en ganska lugn vecka med en del alternativträning. För att veckan efter det köra igång på riktigt. Ser verkligen fram emot en ny hårdkörning inför kommande mål. 

Nöjd?

Nu har det gått några dagar sedan 6-timmars. Hur nöjd är jag egentligen? Målet var 85 km, så 84899 meter är inte jättelångt ifrån, men hade varit skönt att klara det. Men samtidigt var det egentligen att riktigt dåligt lopp. Farten var lite för hög i början och det håller inte att ha en dipp på över 1.5 timmar. Det mest positiva är att jag klarar få med mig ett hyggligt resultat med ett dåligt lopp och det jag är mest nöjd med är att jag klara kämpa igenom alla timmar. Men lovar längre resultat i framtiden.
 
Ser man till riktlinjen för VM som ligger på 85 km bör det inte göra något att det blev 101 meter kortare. Det är en riktlinje som går ut på att man ska visa att man har kapacitet för det. Då jag varvade folk hela tiden och fick springa betydligt längre på 200 meters banan än den innersta banan sprang jag betydligt längre och det har jag fått bekräftat att landslagsledningen är väl medveten om. Sprang 438 1/2 varv som ger 87700 meter på den näst innersta banan som jag sprang mest på. Så närmare 87 km än 85 km  är jag helt övertygad om att det var. Men blir ett till 6-timmars eller 100 km innan VM, så att det inte ska vara några oklarheter.

Summering Karlstad 6-timmar

Man skulle tro att jag skulle sova hur skönt som helst efter loppet, men kan inte sova. Så passar på att blogga lite om loppet istället.
 
Starten gick och fick direkt en klar ledning. Kändes som jag tassade på väldigt lätt, men gick ändå lite onödigt snabbt och låg snarare i 3:50 fart än strax över 4 minuter fart som tänk de första milen. Kändes dock väldigt bra och tänkte att det här är väl inga problem att hålla. Var riktigt roligt att springa och passera och varva alla väldigt många gånger. Maten och drycken fungerade också bra. Så vinsten kändes klar tidigt. Alla deltagare tog hänsyn och det fungerade bra på den 193.72 meter långa banan. Men det är klart att jag väldigt sällan fick springa på innersta banan och fick springa både på bana två och tre. Värst var det när man passare stora klungor som någon annan samtidigt också varvade. Men överlag fungera det väldigt bra. Passerade matathon på 2:46, 3.56 tempo. Allt kändes fortfarande bra. 
 
Men strax efter 3 timmar och 50 km började det bli jobbigt. Det var alls inte lika roligt att springa runt alla löparna och tempot sjönk rejält. Vet inte hur mycket, men det kändes att nu skulle det bli en kamp. Sprang ikapp tvåan i loppet och istället för att susa förbi direkt la jag mig i rygg. Låg där några varv innan jag sprang förbi och ikapp igen. La mig återigen i hans rygg då. Nu hade jag inga förhoppningar om ett bra resultat längre och ville egentligen bara överleva. Ett tag i loppet strax efter 4 timmar var jag inte ens längre snabbast i loppet. Jag ledde dock med många km än, men en Västerås löpare (blev tillslut tvåa) sprang snabbare ett tag. Började även få svårare att äta och mackorna jag gjorde i ordning var inte längre aktuella. Kändes som en stor degklump i munnen som inte gick rent fysiskt att svälja. Åt banan och mandelmassa istället. Efter ganska exakt 4:20 fick jag kramp i båda baksidorna ropade att jag behövde en saltgrogg och haltade runt att varv. Fick saltgroggen och stannade och stretcha baksidorna. Nu kom tankarna att jag inte ens skulle vinna loppet och ville egentligen bara bryta. Dock släppte det och kunde springa igen. 
 
Efter ganska exakt 5 timmar släppte även dippen som varat över 2 mil och kunde springa väldigt bra nu. Började även höra att 85 km inte var orimligt men en fantastiskt bra avlutning. Tiden tickade på bra nu och kunde äntligen se ett slut på loppet. Var överlägset snabbast i loppet igen. Minutrarna på slutet var på något sätt härliga och nerräkningningen med 5 sekunder kvar var helt underbara. Föll ihop (medvetet) efter exakt 6 timmar och pusta ut. Blev omringade av några nära och kära. Bland annat min flickvän Viktoria som hjälpte med med langningen under hela loppet på ett extremt bra sätt. Utan henne hade jag aldrig klarat det.
 
Målet var som sagt 85 km, men det fattades 101 meter. Men är ändå nöjd. Kanske inte egentligen med resultatet, men med att jag orkade slutföra loppet på ett bra sätt och få med mig ett acceptabelt resultat. För egentligen var det inget bra lopp och vet att jag har kapacitet för betydligt längre längder, men det kommer mer chanser för mig att visa det för mig själv.

Resultat Karlstad 6-timmar

Blir ett super kort inlägg nu och ska försöka ge en summering imorgon när jag förhoppningsvis är lite piggare.
 
Resultatet blev 84899 meter och vinst. Alltså 101 meter från målet. Klart det är lite retligt, men hade en väldigt lång svacka i loppet, så nöjd att jag bara kom runt de 6 timmarna. Nu blir det inte mycket gjort ikväll.

1dag kvar

Imorgon är det äntligen dags för Karlstad 6-timmar. Kroppen känns väldigt bra och det ska bli väldigt roligt att springa imorgon. Fick även göra en intervju i radion idag om loppet. Känns inspirerande samtidigt som jag känner mig väldigt trygg. Helt säker på att det kommer gå bra imorgon. 

Mål Karlstad 6-timmar

3 dagar kvar til Karlstad 6-timmar. Måste såklart ha en målsättning med loppet:
 
Tänker vara ödmjuk och ha en målsättning på "bara" 85 km som är riktlinjen för att bli uttagen till VM. Sen tycker jag fortfarande inte att det svenska rekordet (90km) är skrämmande bra, men vill verkligen få med mig ett resultat. Men samtidigt utesluter jag inte ett resultat över 90 km. Om vi går tillbaka till målsättningen på över 85 km är det 4:14 fart. Hoppas och räknar med att kunna springa lite snabbare än det med en bra känsla i början av loppet. 
 
Det som talar emot ett riktigt bra resultat är egentligen bara den korta banan. Kommer börja varva folk ganska omgående och kommer förmodligen få springa ytterkurva princip hela loppet. Då lär det bli några meter längre per varv och när jag planerar att springa ca 450 varv blir det väldigt många meter. Annars har uppladdningen och träningen gått helt perfekt. Kroppen känns riktigt bra!

40 km innan frukost

Idag började jag på nya jobbet, eller började kanske var att överdriva då jag är ledig enligt schemat. Men då kan man ju springa och vila istället.
 
Gick upp strax efter 5 och sprang ett långpass ganska direkt efter det utan att äta frukost. Har fått råd av Rune att göra detta tömningspass 4-5 dagar innan ett viktigt längre lopp. Måste erkänna att jag inte vet den vetenskapliga förklaringen till varför detta pass ska vara så viktigt, men säger Rune det så gör jag det. Det blev 40 km i 4:47 tempo. Kan säga att det var riktigt gott med frukost sen efter över 3 timmar löpning. Men en riktigt bra känsla i dom 16-18 minusgraderna.
 
Nu blir det inte många km löpning innan Lördagens lopp. Som jag verkligen ser fram emot!

240 km blev 85 km

Har som jag nämt tidigare har jag börjat lätta ner träningen ordentligt inför helgen. Förra veckan blev det 240 km löpning och den här veckan 85 km. Så blev i princip en tredjedel av tidigare veckas distans. Så nu är benen riktigt pigga och kroppen ser fram emot Lördagen. Har kört lite mer fart än vanligtvis, då framförallt lite korta sprintlopp i distansen. Detta ska vara väldigt formdrivande. Sen blev det öven en snabbare 5 km i hallen igår. 

Löpning i Våxnäshallen

1vecka kvar till Karlstad 6-timmar och fira det med lite löpning i hallen. Först blev mängdpers med flickvännen som gjorde det extremt bra. 4 km i snabbare och snabbare tempo. 
 
Sen blev det lite egen träning i lite snabbare fart. Ville ha lite överfart i kroppen inför helgen, men utan att det ska slita det minsta. Bestämde mig för att springa 5 km i 3:30 fart, dvs 17:30. Har kanske inte den bästa fartkänslan för tillfället, så det blev lite snabbare i början. Men istället för att sänka farten blev det på något sätt lite snabbare istället. Men känslan var ändå rätt och kontrollerad. Sprang 35 sekunder snabbare (16:55) än tänkt, dvs 3:23 tempo. Avsluta med att springa de 5 km hem. Tar med mig en bra känsla inför nästa helg då det förhoppningsvis ska bli betydligt fler varv.

Benen vill springa

Nu är jag inne i den värsta perioden inför ett lopp. Har lättat upp träningen några dagar nu och benen börjar kännas riktigt pigga och vill bara ut och springa, men får inte springa mycket alls och det är fortfarande över en vecka kvar till loppet. Imorgon blir det till och med en vilodag. Får trösta mig med att sen blir det 3 lite tuffare dagar, med betoning på lite. Efter det finns det i princip inget att göra mer än att vila och äta rätt. Ser verkligen fram emot den 23 Januari och några underbara timmar i Våxnäshallen.

10 dagar kvar till Karlstad 6-timmars

Nu känns Karlstad 6-timmars inte långt bort. Den hårda träningen är avklarad och nu gäller det bara att pricka formen rätt. Hittills har träningen gått precis som jag tänkt mig och jag var lagom nertränade när jag lätta på träningen och gjorde sista 24 mils veckan. Då säsongens stora mål är att springa VM på 100 km senare i höst är det här en viktig tävling. Jag kommer inte få så många chanser att kvala in då jag håller på med en idrott som är väldigt krävande, i motsatt från de flesta andra friidrottsgrenarna som kan försöka kvala in flera gånger i veckan om de vill. Får att jag ens ska bli aktuell krävs det minst 85 km på 6 timmar, som är riktlinjen för att få springa. Även om jag personligen tror att jag måste springa bättre än så för att bli aktuell för något mästerskap. Har jag en normal dag vet jag att jag klarar 85 km, men efter de senaste två ultraloppen som kan varit det sämsta jag är kapabel till vågar jag inte tro något. Eller jag tror förresten självklart stenhårt på att jag kommer rulla in på ett resultat klart över 85 km. 

Summering sista hårda veckan

Nu är sista hårda veckan avklarad innan Karlstad 6-timmar. Idag var kroppen lite sliten, men annars har det varit bra känsla. Blev till och med 2 lite snabbare pass. 200-ingar i flyt fart (ca 33 sek) och 15 km i strax under 4 minuters fart. Annars har dagsmängden sett ut så här:
Måndag: 40 km
Tisdag: 44 km
Onsdag: 35 km
Torsdag: 28 km
Fredag: 35 km
Lördag: 40 km
Söndag: 18 km
Totalt: 240 km
 
Nu blir det knappt 2 lättare veckor innan det förhoppningsvis ska bli ett vettigt resultat på hemmaplan.

Snabbhet

Var och testade på att springa i Våxnäshallen idag inför 6-timmars som är drygt 2 veckor bort. Sprang 1 timme i strax under 4 minuters fart. Känns att man har blivit långdistansare när ens snabbhetspass ser ut så. Kändes så löjligt lätt som jag ville att det skulle kännas. Bara att hoppas att det räcker i många timmar till. Fick även reda på av landslagledningen att 85 km på 6 timmar är riktlinjen för att få springa VM till hösten. Så väldigt klart vad jag som minst vill göra om 2 veckor.

20+20

Börjar min fasta tjänst på 80% om två veckor. Så har lyxat till det lite den senaste tiden och tagit lite dagar ledig här och där. Men då kan man träna och vila ännu bättre. Idag blev det 20 km + styrka på morgonen och 20 km till på eftermiddagen.  

Avslutar 2015 med vinst och 223 km

Ett år med några toppar och rejäla bottennapp avslutas med en seger. Vann sydvästloppet i Grums på nyårsafton. Är inne i en hård träningsperiod, så tyckte att benen svarade förvånansvärt bra. Tiden blev 29:30 på 8.2 kuperade km. Sprang banan för 2 år sedan på 27:20. Skillnaden var att då var det helt bart och riktigt varmt, nu var det ordentligt isigt och bitvist spårigt. Så om det var ett bra eller dåligt resultat lägger jag iängen värdering i. Tar med mig känslan och faktan att jag var nästan 2 minuter före duktige tvåan Fredrik Nordström.
 
Annars den veckan blev det 223 km löpning. Tanken är att det ska bli absolut minst lika mycket den här veckan innan jag lättar ordentligt på träningen för att göra ett bra 6-timmars den 23 Januari.

RSS 2.0