Sista dagen på hårda veckan

6 av 7 dagar avklarade på mängdveckan. Hittills har det blivit 228 km och om allt går som tänkt kommer det att bli 40 km till imorgon. Benen känns bra, även om dom börjar bli lite små sega. Men allt är under kontroll. 

Mängdvecka

Efter att fartperioden är slut började jag på en mängdvecka direkt. Räknar med att det blir 25-26 löpta mil den här träningsveckan (lördag-fredag)

Hittills:
Lördag: 45 km
Söndag: 36 km
Måndag: 37 km
Tisdag: 40 km


Borejoggen

Det blev inte 11:e gången gillt. Får satsa på 12:e istället. Årets Borejogg räckte till en 4:e plats. Slagen av en Eskilstunas afrikanske löpare Nasir Dawoud, Akeles Anders Kleist och spurtslagen av Bill Impola. Det sista kändes riktigt surt. Tiden var dock 25 sekunder snabbare än jag sprungit loppet förut på mina 10 andra försök, så kan inte vara helt missnöjd, även om det alltid är ett misslyckande när jag inte vinner detta lopp.
 
Loppet:
Som vanligt är det många som rusar i början. Försökte att inte bli stressad av det och la mig i mitt tempo, kanske lite fortare än jag ville. Låg kanske runt 10:e plats efter några hundra meter. Plockade dock ganska snabbt när vi kom mot första långa backen. Förstod redan innan loppet ett Dawoud och Kleist skulle bli för tuffa, men resten borde jag kunna slå. Efter 3 km låg jag 4:a och hade Bill 30-40 meter före mig. Knappade in sakta och strax efter kyrkbacken var jag ikapp. Kleist var en bit framför och det var långt bak. Det blev lite taktiklöpning nu och farten avtog lite stundtals. Försökte trycka på lite i den långa nerförsbacken ner mot torget efter 7 km. Det var dock inget direkt försök för att få en lucka. Mer bara för att hålla upp farten. Rycket kom istället från Bill med ca 500 meter kvar. Det blev en liten lucka, men jag kunde jobba mig tillbaka och kunde i princip gå upp jämnsides med 100 meter kvar, men närmare än så kom jag inte och fick se mig slagen med en 1/2 meter och fick nöja mig med en 4:e plats. Bak var det en minut till nästa löparen. 
 
Var riktigt besviken efter målgång, men egentligen kan jag inte vara det. Det var segern jag ville ha, men med det motståndet hade jag ingen chans. Tiden var bra. Det enda jag kan vara besviken på är att jag förlora spurten mot Bill. 
 
Dagen efter Borejoggen började jag en mängdvecka. Det har blivit 81 km löpning de senaste 2 dagarna + cykel & styrka. Nästa tävling blir SM 100 km den 13 Juli.

Inför Borejoggen

Finns inget annan mål än att vinna på Midsommar. Struntar fullständigt om jag springer hur bra som helst och blir 2:a. Kommer bli otroligt tufft, men kommer sälja mig väldigt dyrt för att få segerkransen.
 
Anledningen till att jag så gärna vill vinna det här loppet är för att för 10 år sedan gjorde jag mitt första lopp. Det var just Borejoggen och bestämde mig att en dag skulle jag vinna loppet. Nu har jag misslyckats 10 gånger, men har långt ifrån gett upp.

Vinst Karlstad Stadslopp 21 km

I Lördags gick stapeln av årets Stadslopp. Målet var att springa under 1.12 och helst vinna. Då det blev vinst på tiden 1.11.31 får jag vara nöjd. 

Starten gick och jag försökte gå ut i mitt tempo och inte bry mig om att många millöpare sprang ifrån mig i början. Passerade dock många på första km och kom snart tillsammans med Østein Mörk som jag visste skulle bli ett av de värsta hoten för segern, men samtidigt bra draghjälp. Hade en klunga med riktigt bra millöpare strax framför oss. Då de bara var ca 40-50 meter före oss när vi sprungit ganska många km förstod jag att tempot var helt okej, samtidigt som det kändes väldigt lätt. Passerade som 9:a totalt efter 10 km, då alla andra skulle springa milen var jag nu i ledning tillsammans med Mörk. Hade tänkt att passera milen på 33:30-33:40 & gjorde det på 33:35, så helt perfekt. 

Vi gjorde en vända på Sundsta innan vi gav oss ut på nästa varv, tog bara 1 knapp km innan jag nu började få en lucka. Bestämde mig för att satsa på att försöka avgöra loppet så snabbt som möjligt nu och fortsatte att springa på. Hade energilagning efter 13.5 km av team Karlsson (Andreas & Ingela) som fungerade perfekt. Tack! Luckan bak växte inte mycket men det blev några meter då och då. Dock börja luckan växa väldigt mycket efter Orrholmen. Så kunde ganska ohotat springa in först i mål, även om det blev lite jobbigt de sista km. Men riktigt skön känsla att få springa först över mållinjen även detta år. Tack alla som hejade efter banan!

Annars är jag mest nöjd med sambon Viktoria som sprang sin första mil på 58:35. Grymt!
Vinst Karlstad Stadslopp

Blev vinst på halvmaran idag. Så tar tillbaka allt jag skrev i tidigare inlägg. Rapport om loppet kommer så snart som möjligt.

Inför Karlstad Stadslopp

Om några timmar går starten för Karlstad Stadslopp där jag kommer att springa halvmaran. Ska bli väldigt roligt att få springa på hemmaplan.

Målsättning: 
Vill självklart vinna på hemmaplan, men då jag vet att den duktiga etiopiern Yaren Admasu ska vara med vet jag att jag inte kommer att vinna. Han kan springa 8:or kring mig i 2 mil och ändå vinna. Målet för istället bli att göra ett riktigt bra lopp. Då vill jag under 1:12 för att vara nöjd.

Hoppas på många hejarop under loppet!

Närmaste loppen

3 tävlingar är planerade den närmaste tiden. Målet är att vinna alla 3, men det kommer att bli extremt tufft. Då motståndet är väldigt bra.

18 Juni Karlstad Stadslopp 21 km
Vann förra året och hoppas självklart på att göra det igen på hemmaplan. Lite av ett favorit lopp.

24 Juni Borejoggen 8.5 km
Gjorde mitt första lopp här 2006. Nu 10 år senare hoppas jag på att vinna loppet för första gången. Kanske ett av de lopp jag vill vinna helst. Bara seger som räknas på midsommar. 

13 Juli SM 100 km
Det är ultralöpningen som jag satsar på, så självklart vill jag bli svensk mästare och kvittera ut min VM-biljett. Det lopp jag känner mig klart säkrast på att jag vinner.

Stadsloppet 2016:Lindahls kvarg

Har precis gjort klart med Lindahls kvarg som en samarbetspartner. Behöver helt enkelt samarbetspartner för att underlätta min satsning för att bli världens bäste ultralöpare. Det här samarbetet känns väldigt bra, då det är en produkt jag står bakom till 110% och äter dagligen. Förhoppningsvis ska det här göra att jag blir en bättre löpare.
1 månad kvar till SM 100 km

Idag är det precis 1 månad kvar till SM 100 km. Ser verkligen fram emot att springa den 13 Juli. Även om det inte är ett lopp jag tränar för, men blir en bra genomkörare. Loppet är en del av SM-veckan i Norrköping.

Även om jag inte tränar just för det loppet satsar jag självklart på att vinna loppet. Tiden är inte lika viktig, Tänker göra det som krävs, men inte så mycket mer. Det blir såklart inte så lätt då Sverige har några av de bästa ultralöparna i världen, men samtidigt vet jag att jag kan klå alla i Sverige. Det ska bli väldigt roligt i alla fall den 13 Juli. 

Firade att det var 1 månad kvar med 31 km morgonjogg, 1 timme cykel och 1 timme styrka.


Träning vecka 23

Fartperioden fortsätter och det känns som det blir bättre och bättre fart i benen. Den här veckans bästa pass var Onsdagens terräng-DM och Söndagens 2gr 5 km i 3:25 fart. 

Totalt blev det 162 km löpning, 2 timmar cykel och 2 timmar styrka.

Den här veckan kommer att bli ännu lättare med Stadsloppet 21 km som höjdpunkt på Lördag. 

DM-Guld korta terräng-DM

Var till Hagfors och sprang korta terräng-DM 4 km i Onsdags. Bättre sent än aldrig kommer en kort rapport om loppet:

Banan var 4 varv på en kuperad och knixig 1 km slinga. Tror inte det var en meter som var helt flack då banan låg ihoptryckt i en backe. Men banan var väldigt rolig då man hela tiden såg andra löpare och var nära startområdet.
Innan loppet visste jag att Axel Danielsson-Mailing och L-O Gävert skulle bli de tuffaste att klå. Men med hög fart trodde jag att jag kunde skaka av mig dom.

Starten gick och jag tog täten direkt, med Axel närmast i rygg och L-O strax efter. Försökte dra i ett högt men kontrollerat tempo. Men Axel låg kvar i rygg. Passerade efter 2 varv och bestämde mig för att satsa på det här varvet. Så när det börja gå uppför försökte jag springa lite snabbare och när det varvet var avklarat hade jag en lite lucka back till Axel. Den här luckan växte ganska snabbt och kunde ohotat springa först över mållinjen på tiden 12:55. 23 sekunder senare kom tvåan Axel i mål. 

Varvtider:
3:13
3:14
3:13
3:15

Jag är nöjd med loppet och det kändes bra hela vägen. Nu närmast blir det stadsloppet 21 km hemma i Karlstad. Det ska bli riktigt roligt!

Träning vecka 22

Fartperioden fortsätter. Den här veckan blev det DM 5000, en hårdare fartlek och 4-min intervaller. Fick ihop totalt 158 km löpning och 3 timmar cykel. Ganska lagom nu när jag prioriterar fartpassen.

Fredag - 0 meter löpning, 5 timmar träning

Tog en löpfri dag idag, då jag är inne i en period med mindre löpning och mer fart. Vill helst inte springa mer än 15 mil den här veckan och vill gärna ha kvar några mil till helgen.

Dock blev det lite annan träning idag. Börja med 1 timme cykel innan jobbet. Sen 1 timme till efter och 1 timme styrka. Avslutade dagen med 2 timmar tennis. Försöker att hitta på lite annan när jag orkar och inte springer lika mycket.

DM-Guld

I Tisdags sprang jag DM 5000 meter på Ett stekande Tingvalla. Startfältet var starkt, så visste att jag var tvungen att springa på bra om jag skulle vinna. 

Hade inte taktiken klar på förhand, men när startskottet gick tog jag täten direkt och försökte hålla hög fart. Det tog knappt 2 varv innan jag fick en liten lucka som bara växte och växte. Låg på stabila 73-74 varv i början och passera 3000 på 9:18. Ledde nästan med ett halvt varv nu och en kombination av det och bekvämhet och trötthet gjorde att farten avtog lite. 

Kom i mål på 15:41 och seger med 46 sekunder. Så helt enligt mitt mål. Verken bättre eller sämre. Känns som formen på korta distanser blir bättre och bättre.


RSS 2.0