Träning vecka 12

Lättade upp ordentligt på träningen den här veckan. Totalt blev det enbart 127 km löpning och 2 timmar cykel. Så nu känns benen extremt pigga och längtar verkligen till Lördagens lopp.

Har lagt in lite sprintlopp i några distanser för att vässa formen. Ca 30-40 meter max, 5-6 sådana lopp under distansen. Korta för att inte slita något samtidigt som jag får lite fart.

Tidigt långpass

Igår gjorde jag mitt sista längre pass innan Borlänge. Det klassiska tömningspasset innan frukost och det blev betydligt tidigare än vanligt. Började springa kl 4 på morgonen, då hade vi även ställt fram klockan den natten, så egentligen var klockan bara 3. Men har inget emot att gå upp tidigt. I alla fall inte när jag får springa då, annars hade jag kunnat sovit lite till. Så nu var det bara att ta några klunkar vatten och sen börja springa.

Mötte som planerat Tobias Lindström efter några km. Känslan var bra hela passet och tycker inte jag påverkades något av den tidiga morgonen eller den obefintliga frukosten. Det blev 32 km i 4:50 tempo.

När jag sedan kom hem hade Viktoria fixat frukost, så det var bara att sätta sig vid bordet och äta. Efter det blev det att sova lite till.

Nästa tävling spikad

Nu är det helt klart att nästa tävling blir Borlänge 6-timmars. Hotellet är bokat, anmälan betald, har tagit ledigt från jobbet dagen innan och framförallt är formen här. Så den 2 April väntar 6 timmars löpning.
 
Varför just detta lopp?
För att jag anser att det ligger perfekt i tiden inför VM i 100 km (Som jag absolut inte är uttagen till ÄN). Men med det här loppet hoppas (räknar) jag med att i princip kvittera ut en flygbiljett till ••••••••• den ••/••. 
Banan är snabb och det finns möjligen motstånd som kan vara till nytta för mig. Den norske VM-löparen John Henry Strupstad skulle kunna vara bra draghjälp till ett acceptabelt resultat. 
 
Känslan just nu är riktigt bra. Längtar verkligen till loppet och tänker på det väldigt mycket och ofta. I huvudet finns inget annat än att det kommer att gå riktigt bra. Sen är det även det som är realistiskt. Träningen har gått väldigt bra och jag är helt övertygad om att jag aldrig har varit en bättre ultralöpare eller mer förberedd.
 
Mål
Riktlinjen för VM är 85 km, så det är egentligen bara det jag ska springa längre än för tillfället, gärna med lite marginal. Sen är jag fortfarande helt säker på att jag kan springa över 90 km (Svenskt rekord). Men tänker inte satsa så hårt nu och accepterar hellre ett resultat på 86-87 km än att riskera att klappa igenom.
 
 

Träning vecka 11

Tanken med den här veckan var att få lite fart i kroppen. Men trots 2 intervallpass och några snabbdistanspass blev det ändå 223 km löpning och 3 timmar cykel. 

Dock det viktigaste jag tar med mig är känslan i kroppen. Det känns riktigt bra nu. Veckans bästa pass var utan tvekan Söndagens långpass på 50 km. Har jag den känslan i Borlänge kommer det att gå riktigt lång.

Bra långpass

Avslutade sista hårda veckan inför Borlänge med ett distanspass på 50 km. Vanligtvis brukar jag vara riktigt seg och sliten när en sådan vecka är slut, nu känns kroppen riktigt bra. Det var utan tvekan det lättaste 5 mils passet jag har sprungit. Känslan var att jag sprang väldigt lugn, med snittempot blev ändå 4:36. Genomgående kändes det hur bra som helst och var inte den där sega känslan som brukar komma på slutet av ett långpass. Känns extremt bra att kroppen klarar av att springa över 22 mil och cykla ett par timmar på en vecka utan att bli speciellt trötta.

Nu dagen efter känns benen hur pigga som helst och jag längtar tills det blir tävling. Dock har jag 12 dagar kvar att vässa formen, som inte borde vara här på långa vägar. Så det kan bli väldigt kul om 2 helger om formen stigar några nivåer till som planerat.
4 gr 10 min

Den korta fartperioden fortsätter någon dag till och idag blev det 4 st 10 minutare i lite högre fart. Körde tillsammans med Götagänget. Känslan var god och farten på intervallerna var 3:30,3:30,3:26,3:28. Såklart utan att vara nära syra, då det är något jag verkligen vill undvika för tillfället.

Med en längre uppvärmning och nerjogg blev det totalt 28.5 km. Några timmar senare blev det även ett cykelpass på 1 timme. Imorgon väntar ett långpass på ca 40 km. Efter det blir det mestadels lugn träning fram till Borlänge.

Rekord i intervall med kort vila

Fartperioden fortsätter och igår blev det intervaller i hallen, heller tveksamt om det räknas som intervaller. 

Efter att ha sprungit ett distanspass med två stycken fartökningar på 4 km vardera (3:45 fart) sprang jag in i hallen. Där väntade Viktoria som skulle springa 5 gr 200 meter. Vi startade tillsammans och sen fortsatte jag 400 meter till. Vi startade varannan minut. Då jag sprang mina 600-ingar på ca 1:55, blev det bara att vända sig om och starta nästa intervall. Känslan var bra och tar med mig den. 

Snart väntar en träningsperiod för att hitta formen till Borlänge 6-timmars. Där jag ska hämta min VM-biljett.

Snabbdistans

Våren är här och försöker att få lite fart i benen. Känns riktigt härligt att springa lite snabbare nu. Igår blev det ett 20 km pass med 15 km i 3:45 fart. Känslan var som jag ville och längtar verkligen till nästa tävling. 2 April i Borlänge väntar 6 förhoppningsvis underbara timmar,

Träning vecka 10

Efter två veckor med mycket mängd (42 mil & 16 timmer cykel) blev det en lugnare vecka. Den här veckan blev det knappt 14 mil löpning och 5 timmar cykel. Framförallt har det känts väldigt bra. Cyklade bara lite lätt på måndagen och tydligen räckte det för att benen skulle bli pigga. Det märks även på distansfarten som här varit snabbare än vanligt utan att jag har haft det som avsikt, ca 4:30.

Annars den här veckan har jag börjat med lite fart. På Torsdagen la jag in lite snabbare fart i passet och körde 5 km i 3:48 fart och 3 km i 3:35 fart, för att avsluta med 10 gr 200m i hallen. Ca 34 på dom. Inga skrämmande tider något av dom, men med den ansträngningsnivån jag låg på var det okej. 
På Lördagen blev det 8 gr 4 minuter i strax under 3:30 fart. Väldigt kontrollerat med en bra känsla. 

Nu väntar en vecka med lite mer mängd, men samtidigt sträva efter att vara pigg till de lite snabbare passen. 

SM 100km

Inför året var ett av mina mål att ta SM-guld på 100 km. Träningen har gått väldigt bra, men så är det en annan sak som försvårar det. Det är mitten av Mars och det är ännu inte klart vart och när SM kommer att gå av stapel. Om det ens kommer att bli något. Jag börjar bli väldigt tveksamt och framförallt tycker jag att det är väldigt oproffsigt. Tror inte det är bra alls för ultralöpningens status.  Men inte mycket jag kan göra åt det. Fokuserar på att prestera på de tävlingar jag vet om.

Fartperiod börjar

Kommer de närmaste veckorna lägga in lite mer fart i träningen. Mest kommer det bestå av snabbdistansinslag under distansen, men kommer även att bli något intervallpass. Gör inte det här för att jag tror att just farten kommer att göra mig till en bättre ultralöpare, utan jag är ute efter en förändring i träningen som kan göra att formen blir bättre inför kommande tävlingar.

Jag tänker även prova det här upplägget nu inför Borlänge 6-timmars. Då räknas bara resultat över 85 km.

Träning vecka 9

Veckan startade med 4 timmar spinning. Sen blev det 20 mils löpning på 5 dagar + ca 2 timmar spinning och 2 timmar styrka. Veckan avslutades med 4 timmar och 8 minuter spinning (Vasaloppet).

Totalt blev det 20 mil löpning, 10 timmar spinning och 2 timmar styrka. Var lite sliten i mitten av veckan men kändes egentligen bättre och bättre.

Nu väntar en lättare vecka, samt början av en period med lite mer fart. För att vara i bättre form till Borlänge 6-timmars den 2 April. För då ska det springas långt!

Vasaspinning:
Stipendium


Fick detta stipendium förra veckan och är väldigt stolt över det. Dels som en uppskattning för det jobb jag lägger ner på löpningen, men även för att det är efter Teddy Jonassons minne. Kan garantera att det inte finns många som har betytt mer för löpningen i Göta.

Sen skäms jag över att jag inte var på plats på Götas årsmöte och tog emot priset. Skulle vilja ha en bra ursäkt för varför jag inte var där, men det var helt enkelt för att jag glömde det. 

RSS 2.0