Enkla tips för att bli en bättre löpare (26-30)

Här kommer några fler små tips för att lyckas med löpningen!

26. Alternativ träning - Det här är något som jag är extremt dålig på och skulle förmodligen köra ibland. Visst är löpningen den absolut bästa träningen för en löpare, men när det är någon skada på gång eller det känns riktigt tungt och segt att springa är alternativ träning ett bra alternativ. För att träna hjärtat och konditionen finns det många andra bra alternativ t.ex: Cykel, skidåkning, vattenlöpning, springa i tjockmatta. Men alternativ träning ska bara bytas bort mot löpning om du är lite halvskadad eller behöver vila löparmusklerna lite.

27. Löpteknik - Man kan vinna mycket tid på en bra löpteknik. Det finns många saker du ska tänka på för att ha en optimal löpteknik. En av de viktigaste sakerna är att jobba på att springa på fotbladet, det kan bli väldigt svårt att orka det i långa löp och speciellt när man blir trött. Tänk på det på träningarna så kommer det att bli bättre. En annan sak att tänka på är att vara avslappnad när du springer. Det är väldigt lätt att du spänner överkroppen och armarna när du ska försöka ta i lite mer och det går inte fortare utan blir bara jobbigare. Det är lätta att man kränger med armarna och blir framåt lutad. Bålstyrka hjälper för att förbättra detta.

28. Medvind - Har du chansen att välja om du vill köra intervallerna i medvind eller motvind, så välj medvind. Du får ett mycket bättre löpsteg av att springa i medvind istället för motvind. Hela kroppshållningen blir lidande av motvind och det blir lätt att man spänner hela kroppen. Det kan tyckas bra att springa i motvind för att man måste oftast det i tävlingar, men det kommer automatiskt för det går inte att alltid undvika motvinden. Om du kör intervaller när det är blåsigt är det oxå bättre att börja i motvinden för att få avsluta intervallerna i medvind när man är som tröttast och det är väldigt lätt att löpningen ändå blir kantig.

29. Formtopp - Alla löpare är unika individer så det är viktigt att du hittar just ditt sätt för att toppa formen. Det kan skilja väldigt mycket från person till person. Men det vanligaste är såklart att man lättar på träningen inför viktiga tävlingar. Personligen kör jag gärna en lätt vecka veckan innan loppet för att sedan träna på ganska bra den veckan som loppet är på. Träningsdagbok är viktigt redskap för att se hur du tränade just den gången när du var i så bra form. Så kan du göra samma sak igen. Men det ska ju tilläggas att träningen bara är en faktor som spelar in hur man presterar på ett lopp. Hur man har ätit, sovit och hur dagsformen är andra saker som oxå spelar in hur man presterar.

30. Lång nerjogg - Efter ett tufft kvalitetpass tycker jag det är väldigt viktigt med en lång nerjogg, absolut minst 3 kilometer. Det är viktigt för att få bort slagprodukterna som finns kvar i benen efter det tuffa passet, med en lång nerjogg skyndar du på återhämtningen. Det är oxå svårt att få någon riktigt mängd i träningen om du inte värmer upp och joggar ner ordentligt.

Kommentarer
Postat av: Hälsoankan

Bra tips! :)

2012-03-29 @ 15:56:57
URL: http://www.halsoankan.com
Postat av: André

Kul att höra! Hoppas du gillade de tidigare tipsen också. :)

2012-03-29 @ 16:58:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0