Klar för VM

Nu är det klart att jag ska få springa VM 100 km i Spanien den 4 December. Även om det var väldigt vänta är det skönt att ha det helt bekräftat. Nu kan jag lägga allt fokus på träningen för VM.

Säsongens mål har hela tiden varit att göra ett riktigt bra lopp på VM, så det känns bra att jag får chansen att göra det möjligt.

Det är svårt sätta upp en målsättning redan nu, men tidsmässigt vill jag ner mot 6:40. Förmodligen blir det för tufft att redan nu ta en individuell medalj, men med en bra laginsats kan det bli en riktigt bra lagplacering.

Det ska bli väldigt roligt att få springa VM iaf.


Börjat springa igen

Då jag inte har någon viktig tävling förens i December har jag varit väldigt noga med att vila ut 100-km loppet riktigt, så har inte sprungit något sedan loppet. Förens idag då jag sprang mina första 12 lugna km. Resten av veckan samt nästa kommer bli väldigt lugna för att köra igång på riktigt veckan efter det. Ser fram emot att börja springa mycket igen!

Om loppet: SM 100 km

Känslan var god inför loppet och var helt säker på att det skulle gå bra.

Startskottet gick och jag la mig direkt bakom Elov Olsson som jag visste skulle vara det tuffaste (enda) motståndet. Farten låg runt 4 min per km. Efter något varv på 2 km slingan gick jag upp i täten, mest för att jag gjorde det klart mycket bättre vid vätskan. Viktoria stog vid varvningen och gav mig något varje varv. Hon sprang med och langade så jag slapp sänka farten, guld värt att hon var med!

Fick omedvetet en liten lucka som varade något varv. Farten var ungefär den samma, men vid 18 km tvingades Elov att stanna och kissa. Det tog sedan ca 20 km för honom att komma ikapp då. Det kändes väldigt skönt för mig att ha en ledning då, för kroppen kändes inte superlätt. Nu kunde jag springa väldigt lugnt utan att tappa något. Magen kändes heller inte helt hundra och strax efter marathonpaseringen (4:48) fick jag hoppa av banan en meter och göra nummer 2 bakom ett träd. Tappade ca 15 sekunder och det tog något varv innan jag var ifatt. Dock gick jag förbi direkt då. Det var egentligen nu från ca 48 km som det började kännas bra. Drog medvetet ner tempot lite och kunde flyta på bra. Samtidigt fick jag en lucka bak och kunde springa med självförtroende. Km tickade på bra nu och matmässigt slutade jag med mackor och välling och övergick till Cola och nötkräm. Höll farten hyggligt bra och plötsligt varvade jag Elov efter ca 72 km. Var klar fartskillnad nu och kunde räkna ut att segern var klar nu. Kom fram till 80 km och det var bara 10 varv kvar. Hade många nära och kära där som gjorde det lättare att hålla i det, Viktoria, Mamma, Urban, båda systrarna och via telefonhälsningar pappa och mormor. Började kännas lite segt nu, men samtidigt såg jag ett slut på det. Riktigt skön känsla när jag kom till sista varvet och ännu skönare känsla när jag såg målet för sista gången och passerade mållinjen som svensk mästare på tiden 6:51:27.

Känslan var att jag inte hade min bästa dag, men samtidigt att jag inte tog ut mig helt. Finns betydligt mer att ta av. Enda besvikelsen var att min intränade segerdans blev sådär.

Några minuter efter målgång började jag dock må jättedåligt, såklart då kom dopingkontrollanterna och skulle göra ett test. Fick vila på en stol i ca 2 minuter innan jag var tvungen att följa med dom till skolan lite längre bort. Det var utan tvekan de längsta 400 metrarna i mitt liv ditt bort. Pissa i burken så dom blev nöjda. Sen börja jag må bättre ganska snabbt och det fanns hopp om livet igen.

Nu dagarna efter har kroppen känts mycket bättre än vad den brukar göra efter ultralopp. Tänker dock vila ut loppet ordentligt innan jag börjar löpträna på riktigt igen.


SM-Guld

Klart det känns bra att ha vunnit mitt första SM-Guld. Okej känsla men inte mer, tiden blev ändå godkänd. Kände efter ca 30 mil att det inte var min dag och att det skulle bli väldigt tufft. Kändes inte som jag flöt på så bra som jag ville. Hände dock något efter ca marathonpaseringen. Sänkte farten medvetet lite och helt plötsligt flöt det på väldigt bra. Fick även en lucka bak och kunde avslappnat tassa på i det tempot jag kände för.

Tiden blev 6:51. Vet inte vad jag ska säga om den. Då jag inte kände att jag hade någon superdag eller förtog mig överdrivet mycket så blir det lite bättre. Men vet att jag kan springa betydligt bättre än det. Målet för dagen var dock inte en bra tid, utan att vinna. Så är nöjd. Springa snabbt får jag göra senare i år istället som planen har varit hela säsongen.

Nu blir det att vila upp sig ordentligt innan träningen för säsongens stora mål börjar.

En utförligare racerapport kommer så snart jag får tid.


SM 100 km imorgon

Äntligen är det dags för mitt nästa ultralopp. Ikväll åker jag och Viktoria till Norrköpning och imorgon kl 8 är starten för SM 100 km. Formen känns väldigt bra och räknar med ett guld och en bra känsla, sen får vi se hur fort jag måste springa.

Banan är en 2 km slinga i ett flackt villaområde. Enda nackdelen med banan är att det är 10 stycken 90 graders kurvor, det betyder 500 stycken under loppets gång.

Näringen under loppet kommer vara i princip samma som under Borlänge 6-timmars. Dvs välling, smörgås, banan och nötkräm. Viktoria har fått ett detaljerat schema vad jag ska ha varje varv, tur att jag har henne! Så det känns väldigt tryggt inför imorgon.

 
 

1 vecka till SM

Om allt går som planerat är jag för första gången i min karriär svensk mästare om 1 vecka. Men i ultralöpning kan det mesta oväntade hända, så jag tar inget för givet. Även om det inte finns något annat tänkbart i mitt huvud att jag ska vara först över mållinjen den 13 Juli. Jag kommer inte jaga någon tid, utan det är guldet jag är ute efter. Sen såklart jag ska vara under 7 timmar. Ser verkligen fram emot loppet!

268 km

Efter en period med mindre mängd, mer fart och många tävlingar ville jag iaf ha en mängdvecka innan SM. Så totalt blev det 268 km löpning, 2 timmar cykel och 2 timmar styrka. Men det viktigaste av allt är att kroppen har känts väldigt bra hela veckan, speciellt idag faktiskt. Sitter inne på cykeln i skrivande stund och ska trampa extremt lugnt nu i 2 timmar, enbart föt att trampa ut lite seghet i benen.
 
Distans löpning per dag:
1. 45 km
2. 36 km
3. 37 km
4. 40 km
5. 29 km
6. 41 km
7. 40 km
 
Nu blir det en lugn period med enbart några dagar med lite mer mängd. Ser verkligen fram emot SM.

RSS 2.0