Enkla tips för att bli en bättre löpare (1-10)

Här kommer 10 allmänna tips för att du ska lyckas med din löpning. Det är lite blandade tips och kommer gå in mer noggrant i alla kategorier när jag får tid. Men här kommer några nyttiga tips för både elitlöparen och motionären:

1. Flera par skor - Gummi är en färskvara och den behöver tid för att återfå sin rätta spänst. Så om du springer många pass i veckan måste du växla skor ibland. Du ska även byta skor ofta även om du inte har sprungit så mycket i dom, för gummit förlorar sin egenskap efter ett tag.

2. Snabba Träningskompisar - Spring gärna med någon som är lite bättre än dig själv. Det gör att du får kämpa lite mer, framför allt på intervallpassen. Risken är att du blir bekväm om du springer med någon som är lite långsammare och du utvecklas inte lika mycket som du borde.

3. Dubbelpass - Dubbelpass ger väldigt bra effekt. Om du springer 7 pass i veckan är det bättre att springa några dubbelpass för att få någon vilodag. Träningen bryter ner kroppen och vilan bygger upp den ännu starkare.

4. Morgonjogg - Morgonjoggar är ett väldigt bra pass för att spara tid för dig som jobbar eller studerar. Du får även upp mängden i löpningen. Spring 30-50 minuter innan frukost ev ta något litet före. Frukosten smakar som en liten bit av himlen efter man har sprungit. Det är viktigt att morgonjoggen går i lugnt tempo, det hårda passet är på kvällen.

5. Vila är vila - Om man springer mycket ofta 2 pass per dag är det viktigt att du tar det lugnt mellan passen. Det finns absolut ingen idé att gå mycket eller andra små aktiviteter. Benen ska vila när det är vila. Ta gärna hissen istället för trappan.

6. Sömn - Sömnen är extremt viktig om du ska hålla dig frisk och orka träna mycket. Personligen sover jag 8-9 timmar per natt och oftast 30-60 minuter på dagen. Du som tränar behöver mycket mer sömn än någon som inte tränar.

7. Tåhäv - För att bygga upp och undvika muskelbristningar i vaderna är tåhävningar en riktig bra övning. Det går ut på att du står på hela foten och pressar upp kroppsvikten på fotbladet och går ner igen. Själv gör jag tåhävningar på morgonen och kvällen när jag borstar tänderna, ungefär 50-100 per gång.

8. Bålstyrka - Många löpare glömmer att träna styrka. Det är väldigt viktigt att ha en stark bål när man springer för att orka hålla upp kroppen när man blir trött. Återkommer med bra styrkeövningar för löpare.

9. Lugn distans - Min filosofi är att distansen ska vara lugn. Distansen är ett sätt att få upp mängden i löpningen och återhämta sig till kvalitetpassen.

10. GPS-klocka - Förstår verkligen inte hur jag klarade mig utan en GPS-klockan. En väldigt kul leksak för löpare. Du ser precis hur långt och snabbt du har sprungit. Du kan även koppla in den i datorn och se var du har sprungit. Den hjälper dig även med intervallpassen, den säger till när det är dags för vila och när det är dags att börja igen. GPS-klockorna är mycket billigare nu än vad de var för ett par år sedan. Du kan få en hygglig GPS-klocka för runt en tusenlapp. Själv har jag en Garmin forerunner 205 och är väldigt nöjd med den, vill du ha pulsband måste du köpa 305:an som bara kostar någon hundrig mer.


Löparens bäste vän!

Kommentera gärna om det är något du inte håller med om eller undrar över!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0