Enkla tips för att bli en bättre löpare (11-20)

 

Här kommer 10 nya allmänna tips för att du ska lyckas med din löpning:

11. Våga satsa -
Det är lätt att komma in i ett bekvämt tempo på intervallerna varje gång. Var inte rädd att satsa och prova på ett högre tempo. Det kanske inte går första gången, men efter ett tag kommer det att lyckas och du kommer att utvecklas och bli en bättre löpare.

12. Var inte rädd att få stryk - Var inte rädd att spring stora tävlingar med tufft motstånd i. Det kanske resulterar i att du får ordentligt med stryk. Det medför i alla fall för mig att jag blir ännu mer taggad för träningen så att jag ska komma ikapp dom och bli ännu bättre än dom. Det krävs hård träning för framgång!

13. Träningsdagbok - Träningsdagboken är ett väldigt roligt och nyttigt redskap för en löpare. Den hjälper dig att hålla koll på din träning. Du kan kolla tillbaka i den och se vad du hade tränat just då när du var i så bra form. Jag som älskar statistik vill gärna ha koll på hur många mil det blir i veckan.

14. Undvik asfalt - Asfalt sliter oerhört mycket på knän och benhinnor. Undvik därför att springa för mycket på asfalt. Du kan springa en del kvalitetpass på asfalt för att få riktigt bra fart, men den stora mängden bör vara på grusvägar och ännu hellre skogsstigar. Personligen tycker jag oxå att det är roligare att springa i skogen än på cykelbanorna.

15. Backintervaller - Ett av de bästa intervallpassen som finns är backintervaller. Pulsen får jobba oerhört mycket samtidigt som syran kommer. Man blir även väldigt löpstark i längden av backintervaller och får ett spänstigare steg. Ett bra backpass kan vara 12 gånger 1 minut, vila jogg ner. Om du vill ha mer syra kan du köra 20 gånger 20 sek, vila jogg ner. Om du väljer de kortare intervallarna är det viktigt att det går riktigt fort.

16. Tänja och stretcha - Tänja och stretcha är två olika saker. Tänja gör man efter uppvärmningen och före intervallerna. Stretcha gör du efter träningen är klar. Tänja "gungar" du till ytterläge på musklerna och stretcha håller du musklerna i ytterläget.

17. Stretcha lagom - Stretcha är viktigt för att inte bli stel och undvika skador. Samtidigt får du inte bli för vig som löpare. Vet inte riktigt den vetenskapliga termen för att det är så, men det har något med "gummisnoddseffekten". Det gäller att ha ett spänstigt och snabbt löpsteg.

18. Ha tydliga mål - Det är viktigt att du har tydliga mål med vad du vill med din träning och hur du ska uppnå dom.

19. Man blir bra på det man gör - Löpning är som allt annat i livet, man blir bra på det man gör. Så om du vill bli en bra millöpare ska du träna många intervallpass i eller lite snabbare än dit miltempo. Men tänk samtidigt på att intervaller sliter mycket mer än distanspassen. En tumregel är att inte köra intervaller två dagar i rad, så kroppen hinner återhämta sig lite. Det är dock bra om du kör distans mellan intervallpassen.

20. Hitta löpglädjen - För att orka träna mycket måste du ha en riktigt stor löpglädje. Du måste älska det du gör för att lyckas oberoende vad dit mål med löpningen är. Ge inte upp för att det känns lite tung. Det går upp och ner med hur det känns med löpningen, men i det långa loppet är det guld värt att springa mycket!




Mycket bättre alternativ är asfalt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0